Materiály Sto chrání fasádu a zvyšují komfort obyvatelů pankráckého mrakodrapu V Tower

Materiály Sto chrání fasádu a zvyšují komfort obyvatelů pankráckého mrakodrapu V Tower

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 10. 2019
Domov s úchvatným výhledem na historické centrum i do všech koutů jednoho z nejkrásnějších měst světa, s nadčasovými technologickými řešeními, luxusními materiály a službami na úrovni, která nemá ve střední Evropě konkurenci. Výsledek spolupráce mezinárodního týmu cílevědomých lidí s respektem k tradici moderní české architektury. Dům pro srdce Evropy 21. století. Těmito slovy lze také popsat třicetipatrový, 104 metrů vysoký mrakodrap V Tower, zahrnující 120 bytů na Pankrácké pláni v Praze 4.

Vzhledu a ambici postavit ekologicko-ekonomickou budovu se přizpůsobily technologie i postupy

Architektonické řešení budovy pochází z dílny architekta Radana Hubičky, realizaci projektu zajišťoval developer PSJ INVEST. Jejich společným cílem bylo udělat ekologicko-ekonomickou budovu a získat certifikát LEED PLATINUM (Leadership in Energy and Environmental Design). Tomu také odpovídala volba technologií a postupů. Udržitelnost nespočívala pouze v používání ekologických materiálů, ale například i v tom, že se cíleně snižovaly náklady na provoz. Architekt společně s investorem věnovali opravdu hodně času i komfortu a pohodlí uživatelů bytů. Promyšlené je opláštění výškové budovy a její technologie (chlazení, topení, větrání) tak, aby vše sloužilo a uživatelé bytů o tom ani nevěděli.

 

StoTherm Mineral - ekologická, přírodní a udržitelná izolace s protipožární odolností a certifikací Modrý anděl

Cílům a ambicím investora plně odpovídal i zvolený zateplovací systém. Fasádní systém StoTherm Mineral přispívá podstatně k úspoře energie a má dlouhou životnost. 100% minerální systém spojuje ochranu životního prostředí a vlastnosti pro zdravé bydlení s protipožární ochranou a variabilností úpravy. Jako izolační látka (až do tloušťky 34 centimetrů) se u toho systému používá čistá minerální vata. Zateplení má i dobré protipožární vlastnosti – minerální vlna je nehořlavá a systém chrání před požárem i výškové budovy. Ocenění Modrý anděl se vztahuje na celou systémovou koncepci a zahrnuje všechny varianty s deskami z minerální vlny, tepelně izolační lamely z minerální vlny firmy Sto a lamelu Sto-Speedlamelle.

 

Bezespárý akustický systém StoSilent Direct zvyšuje akustický komfort obyvatelů

StoSilent Direct v sobě spojuje výborné akustické vlastnosti, nehořlavost, jednoduchou aplikaci a vysokou kvalitu použitých komponentů. Základem tohoto akustického systému, použitého v interiérech mrakodrapu V Tower, je sendvičová akustická deska, opatřená speciální povrchovou úpravou. Systém vyniká velmi dobrými hodnotami pohltivosti zvuku (αw až 0,95). Základním rozdílem, ve srovnání s ostatními akustickým systémy Sto, je přímé lepení akustické desky na vhodně připravený podklad. Systém lze navíc bez nutnosti dilatačních spár lepit na plochy až do 700 m2, dá se aplikovat na strop i stěny a je nehořlavý (s třídou reakce na oheň A2-s1, d0). Jeho atraktivitu zvyšuje jedinečná kombinace akustických vlastností s funkcí odbourávání pachů (díky vnitřní barvě StoColor Climasan) a rozmanitost povrchových úprav z hlediska struktury a barevnosti.

Kompetence Sto: StoTherm Mineral, StoDeco profil, StoSilent Direct

Fieldset
Rezidenční výšková budova V Tower
Praha
Autor stavby
Rezidenční výšková budova V Tower
Rok dokončení
2015 - 2018

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Centrála Unilever v Jakartě zaujme futuristickou fasádou, komfortem a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo společnosti Unilever Indonesia v Jakartě, jehož neobyčejný vzhled je dílem singapurské architektonické kanceláře Aedas, uchvátí nejen svým dynamickým tvarem, ale i nabídkou světlem zalitých pracovišť s nejmodernějším vybavením. Výrazným prvkem, který poutá pozornost při pohledu z exteriéru, je organicky-futuristická skleněná fasáda, která je po celém obvodu rozčleněna lamelami.

Návrh budovy svěřil investor prestižní architektonické kanceláři

Nová budova vytváří moderní a kreativní prostředí pro zaměstnance, kteří dříve pracovali ve čtyřech různých pobočkách. Na první pohled také symbolizuje aspirace a dynamický ekonomický rozvoj společnosti v regionu. Plánovaním novostavby pověřil Unilever Indonesia architektonické studio Aedas, sídlící v Singapuru a patřící mezi nejprestižnější architektonicko-projekční kanceláře v Asii. Architekti Aedas navrhli v posledních letech mimo jiné futuristické nákupní město „Olympia 66“ v čínském přístavním městě Ta-lien nebo extrémně štíhlou výškovou budovu „Beacon“ v Hongkongu. Z dílny Aedas pochází také návrh nového BSD Green Office Parku na jihozápadním okraji Jakarty, který bývá označován za první zelenou kancelářskou čtvrť v zemi. V roce 2017 Aedas právě tady dokončil nové ústředí Unileveru jako nejdůležitější budovu zdejšího komplexu.

 

Stavba připomíná květ, tvořený čtyřmi vzájemně propojenými křídly

Nová šestipodlažní budova poskytuje na hrubé podlahové ploše přibližně 50 000 metrů čtverečních komunikativní pracovní místa. Půdorys připomínající květ se skládá ze čtyř navzájem propojených křídel, která jsou seskupena kolem centrálního atria. To umožňuje optimální využití denního světla i skvělý výhled ze všech místností. Charakteristickým prvkem nové budovy je dynamicky tvarovaný průhledný vnější plášť s prosklenými plochami po celém obvodu, elegantně zaoblenými hranami budovy a stropy podlaží, které v různé míře vyčnívají a jsou obloženy tmavošedými lesklými kovovými panely. Lamely z šedých hliníkových prvků různé šířky, které jsou tvůrčím způsobem integrovány do celkové koncepce, umožňují flexibilní stínění a snižují akumulaci tepla.

 

Zelené střešní terasy zkrášlují sídlo společnosti a slouží jejím zaměstnancům

Integrace několika zelených střešních teras do výklenků fasády dále zvyšuje kvalitu koncepce. Ve vzájemné souhře tak vznikla vícevrstvá topografie fasády s plynulým přechodem mezi interiérem a exteriérem. Ta nabízí nejen estetické kvality, ale i atraktivní vnější prostory pro zaměstnance. Podobně komplexně působí otevřený a vzdušný interiér. Ústředním prvkem je zde atrium, které stoupá napříč všemi úrovněmi a přijímá světlo z několika skleněných kopulí. Vyznačuje se dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujícími a opět ustupujícími podlažími a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádní a akustické systémy Sto

Velké dřevěné schodiště, které spojuje přízemí a první patro, slouží jako centrální místo setkání. Architektům se se zjevnou lehkostí podařilo vytvořit organicky plynoucí prostorové kontinuum, které podporuje vzájemnou komunikaci a nabízí překvapivé výhledy. V souladu s konceptem tradičního indonéského územního plánování integruje prvky jako „náměstí“, „hlavní silnice“ a „vedlejší silnice“, aby podpořily soudržnost a angažovanost zaměstnanců. Pohledy poschodí a spojovací cesty byly obloženy bezespárým omítnutým akustickým stropním systémem od společnosti Sto, aby se snížil dozvuk v atriu a na galeriích. Uplatnění v interiéru našly akustické stropní systémy StoSilent Distance, na fasádě byl použit předsazený odvětrávaný fasádní systém StoVentec R s omítkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonésie

Architekt: Aedas Singapur

Místo: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetence firmy Sto:

  • interiér: bezespárý akustický stropní systém (StoSilent Distance)
  • fasáda: předsazená provětrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omítnutým povrchem

Realizační firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakartě
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli