Kreativní řešení fasády dětského centra s šablonami a omítkou na omítce

Kreativní řešení fasády dětského centra s šablonami a omítkou na omítce

Autor: stoadmin
6. 2. 2019
Kita Frankfurt se v největším městě německého Hesenska stará o dětí předškolního věku. 144 center Kita, zaměstnávajících téměř 3 000 pracovníků, je rozmístěných po území celého města. Formou mateřských škol, denních stacionářů a center celodenní péče pečuje, vzdělává a vychovává 13 000 dětí. Jedno z takových zařízení je i v nové rezidenční oblasti New Atterberry v severovýchodní části Frankfurtu. Od roku 2009 tady v nové, pasivní budově působí i místní centrum Kita. Pouliční severní fasáda objektu svým kreativním designem nenápadně napovídá, že uvnitř je zařízení pro děti.

Cílem architektů z atelieru dirschl.federle_architekten bylo vytvořit fasádní ornament, který by umožnil, aby na severní straně objektu s velkou a částečně uzavřenou fasádou vznikl jemný a nenápadný obraz. Východiskem byla myšlenka použít jako grafický motiv papírové řetězce z dětství. Tvůrci nechtěli vytvořit jasnou a očividnou grafiku, ale aby byl výchozí nápad rozpoznatelný až při pozornějším pohledu.

Realizační firma to původně chtěla řešit formou lepeného tenkovrstvého filmu. Během aplikace se však ukázalo, že je to zbytečně komplikované. Řešení přitom leželo v použití dvou různě zrnitých omítek a v jednoduchých, ručně vyráběných dřevěných šablonách, přesně rozmístěných pod sebou v řadách.

Z pohledu realizace nešlo o nijak složité řešení, naopak - použitý typ designové omítky by se snadno mohl aplikovat mnohem častěji. Primární, plně funkční vrstva hladké omítky tvoří základ druhé, hrubé vrstvy omítky, aplikované jako dekorace. Tato technika může být použita k implementaci všeho: od jednoduchých, geometrických tvarů až po složitější vzory.

 

Objednejte si bezplatné vzorky kreativních omítek StoSignature

I tato realizace ukazuje, jak lze díky unikátnímu systému materiálů, textur, technik a efektů StoSignature tvůrčím způsobem využít kombinace dostupných omítek a povrchových úprav a s jejich přispěním vytvořit zajímavou a originální fasádu. Fascinující svět omítek StoSignature vám přiblíží i box vzorků s nejoblíbenějšími povrchy a strukturami. I díky němu se na vlastní oči přesvědčíte, že s naším systémem kreativních omítek je možné téměř vše, a že konečný vzhled fasády závisí jen od představivosti architekta. Stačí, když vyplníte náš registrační formulář a my Vám zašleme výběr těch nejoblíbenějších kreativních struktur ze systému StoSiganture.

 

Investor
Kita Frankfurt, městská dětská centra

Architekt
dirschl.federle_architekten, Frankfurt, Německo

Místo
Frankfurt, Německo

Kompetence firmy Sto
Fasádní zateplovací systém StoTherm Classic® + Předsazený bezesparý zateplovací systém StoVentec R
Kreativní omítky StoSignature:  Graphic 10, povrchová omítka aplikovaná pomocí šablon. Použité omítky: organická vrchní omítka se škrábanou strukturou Stolit® K na jemnozrnné organické omítce StoNivellit®

Realizační firma
Hütter, Tann i. d. Rhön, Německo

Fotografie
Axel Stephan, Jörg Hempel

 

Fieldset
Kita Frankfurt, městská dětská centra
Frankfurt
Autor stavby
dirschl.federle_architekten

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli