Kreativní omítka StoSignature Linear na fasádě rodinného domu v prestižní soulské čtvrti

Kreativní omítka StoSignature Linear na fasádě rodinného domu v prestižní soulské čtvrti

Autor: e.papcunova@sto.com
14. 5. 2020
Rodinný dům Hannam 777-2 stojí v korejském hlavním městě Soulu, v prestižní čtvrti Hannam-dong. Podobně jako další domy v této velmi atraktivní lokalitě nabízí bydlení v těsné blízkosti centra Soulu, řeky Han a kopce Namsan. Za výhled na řeku se tady platí zlatem, kopec Namsan láká k procházkám, piknikům a navíc je z něj nádherný výhled na staré centrum města. Ve čtvrti žijí nejen diplomaté, ale i vyšší třídy korejské společnosti včetně mnoha korejských celebrit. Své domy si tady kupují také bohatí cizinci.

Velká rekonstrukce změnila vnější i vnitřní podobu domu

Vícepodlažní budova leží ve svahu a již od počátku byla původními majiteli koncipována jako vícegenerační objekt. Každá z dvou bytových jednotek ležela na jiné úrovni terénu, a oba prostory byly naprosto odděleny. Současný privátní majitel budovy měl s domem vlastní plány a když dům viděl poprvé, vypadal úplně jinak. Své představy předložil architektům ze soulského ateliéru 05STUDIO, který navrhl a realizoval celkovou rekonstrukci rodinného domu.

 

Dům je limitován nejen svahem, ale i úzkým pozemkem, negativně se na něm podepsaly i dřívější nekoordinované stavební úpravy. Poškozena byla nejen fasáda, ale i vnitřní instalace, nevzhledně vyhlížely i jednotlivé výškové nástavby, které v průběhu času na domě nelegálně vyrostly. Vzhledem k stavu budovy se architekti rozhodli k velmi razantním úpravám a navrhli zcela novou podobu exteriéru i interiéru.

 

V interiéru výhled na řeku a místo pro párty, z ulice nenápadný, ale elegantní dům

Majitel měl od počátku jasno, co by mu měla rekonstrukce přinést. Dům po přestavbě měl maximalizovat to nejcennější, co budova nabízela, tedy výhled na řeku Han. Objekt také neměl poutat v okolité zástavbě pozornost, ale jeho fasáda současně neměla být nudná. A posledním přáním investora, který žije v zahraničí, bylo vytvořit v domě prostor pro párty, které pro své hosty majitel domu rád organizuje.

 

Převážná část interiéru domu je orientována na jihovýchod směrem k řece Han, která je viditelná z jakéhokoliv místa díky velkým oknům. Severozápadní část budovy je uzavřená a je orientována k další budově. Pouliční fasáda s hlavním vchodem má pouze několik menších oken a vyniká masivní plochou. Kreativní omítka StoSignature Linear 10, kterou architekti na domě použili, plně odpovídá požadavkům investora - dobře ladí s okolím a dodává domu elegantní vzhled a vlastní identitu.

 

Poznejte kreativní omítky StoSignature

Svět omítek StoSignature přiblíží i box vzorků s nejoblíbenějšími povrchy a strukturami, určený pro architekty a projektanty. I díky němu se můžete přesvědčit, že s tímto systémem kreativních omítek je možné téměř vše, a že konečný vzhled fasády závisí jen vaší představivosti. Stačí vyplnit registrační formulář na webu www.sto.cz/fasady a společnost Sto vám zašle výběr těch nejoblíbenějších kreativních struktur ze systému StoSignature.

 

Typ objektu: rodinný dům

Místo: Hannam-dong, Soul, Korea

Investor: soukromá osoba

Termín realizace: 2018

Architekti: 05Studio, Soul

Kompetence Sto:

- fasádní zateplovací systém StoTherm Vario

- kreativní omítka StoSignature Linear 10 s organickou vrchní omítkou Stolit K 2.0

Fieldset
rodinný dům
Hannam-dong, Soul, Korea
Autor stavby
05Studio, Soul
Rok dokončení
2018

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli