Jednoduchá idea a přesto silný efekt: „ledové útržky“ na fasádě centrály tchajwanského výrobce fotovoltaických modulů

Jednoduchá idea a přesto silný efekt: „ledové útržky“ na fasádě centrály tchajwanského výrobce fotovoltaických modulů

Autor: stoadmin
24. 4. 2019
Profesor Hans Hollein, rakouský architekt a autor budovy centrály a výrobního závodu výrobce fotovoltaických modulů Eton Solar Tech ve městě Tchaj-nan na jihozápadě ostrova Tchaj-wan, své dílo okomentoval takto: „Nový výrobní závod na výrobu fotovoltaických modulů je velmi koncentrovaná a kompaktní stavba. Dvě velké kostky (každá o rozměrech 50 x 50 x 50 m) pronikají do sebe, jedna s převahou skla, druhá pevná a robustní, jedna zapuštěná do země, druhá vznášející se vzhůru. Obě dohromady tvoří skulpturální dílo, umístěné v těsné blízkosti umělého jezera uprostřed parku.“

Jeden odstín a tři textury vytváří dojem rozlámaného ledu

Odvětrávaná předsazená fasáda s omítkou na povrchu má do očí bijící podobu: frézované linie oddělují polygonální plochy a tři různě hrubé textury kreativních omítek StoSignature vytvářejí po celém povrchu vzory světla a stínů. Jednoduchý nápad s pozoruhodným efektem a pouze jedním barevným odstínem metalizujúciho, vysoce odolného nátěru na bázi čistého akrylátu Sto-Color Metallic: chytrý výběr textur a odlišné odrazy povrchů vytvářejí dojem, připomínající rozlámaný led. „Ledové útržky“ jsou čistě odděleny frézovanými spoji.

 

Objednejte si bezplatné vzorky StoSignature

První krok k omítkám StoSignature je jednoduchý - na stránkách www.sto.cz/fasady vyplňte registrační formulář a společnost Sto vám bezplatně zašle vzorky vybraných povrchů StoSignature. Na vlastní oči se přesvědčíte, že s tímto systémem kreativních omítek je možné téměř vše.

 

Investor:

Eton Solar Tech.Co. Ltd, Tchaj-nan, Tchaj-wan

 

Architekt:

Prof. Hans Hollein, Vídeň, Rakousko

 

Realizace:

Adam Chen, Taipei, Tchaj-wan, 2008

 

Kompetence Sto:

omítka Stolit® MP, kombinovaná s efektem: jemná textura Fine 40, nátěr Sto-Color Metallic

omítka Stolit® K 1.5, kombinovaná s efektem: standardní textura Standard-K, nátěr Sto-Color Metallic

omítka Stolit® Effect, kombinovaná s efektem: hrubá textura Rough 10, nátěr Sto-Color Metallic

 

Foto:

Light House Image

Fieldset
Eton Solar Tech
Tchaj-nan
Autor stavby
Prof. Hans Hollein, Vídeň, Rakousko
Rok dokončení
2008

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli