Jedinečný design fasády Domu sportu Schuster v Mnichově s keramickým obkladem a omítkou StoSignature Graphic

Jedinečný design fasády Domu sportu Schuster v Mnichově s keramickým obkladem a omítkou StoSignature Graphic

Autor: e.papcunova@sto.com
14. 8. 2019
Precizně realizována keramická fasáda a mimořádná frézovaná omítka po novém definují podobu obchodu se sportovními potřebami v centru Mnichova. Novostavbu navrhlo studio Ochs Schmidhuber Architekten, které ve spolupráci s památkovou péčí vytvořilo speciální koncepci fasády s kreativními omítkami StoSignature.

Optická iluze uprostřed Mnichova

Tradiční maloobchodní prodejna Dům sportu Schuster sídlí již mnoho let na náměstí Rindermarkt v historickém Starém městě Mnichova. Prostor je však ve velkoměstě vzácný a to se netýká pouze dopravy. Místní prodejci jsou rádi za každý metr prodejní plochy. S cílem zvýšit prodejní plochu se pustil tradiční sportovní dům Schuster do rozsáhlé přestavby na Rindermarktu. V důsledku rozšíření obchodu byly strženy dvě staré budovy z poválečného období. Architekti ze studia Ochs Schmidhuber navrhli v souladu s požadavky památkového úřadu jasně členěnou stavbu s pěti podlažími s komerčními prostory, a jedním odsazeným podlažím se dvěma byty. Design fasády splňuje nároky kladené na toto prominentní umístění, skvělou práci odvedla i realizační firma Yazar GmbH, která je už řadu let spolehlivým partnerem firmy Sto.

 

Do podoby novostavby se výrazně promítají keramické obklady

Ty tvoří geometrický vzor s trojrozměrným efektem a na straně do ulice blokové zástavby pokrývají celou fasádu. Na straně do dvora chrání pouze přízemí, nad ním ovšem pokračuje bohatá geometrie na skvostně upravené omítkové fasádě. Architekti vsadili v tomto případě na souhru perspektivy a vnímání, která prostorovost pouze předstírá. Zdobené obklady oživují fasádu a současně zvyšují její hodnotu.

 

Omítková fasáda je vytvořena pomocí omítek StoSignature a šablony

„Klient i architekti vyžadovali velmi vysoký standard provedení," vysvětluje šéf realizační firmy Mustafa Yazar. Vzor keramických obkladů na přední straně budovy a na přízemí na straně do dvora měl perfektně navázat na omítkovou fasádu. Důležité bylo i to, aby filigránský vzor zapadl mezi okna budovy. Mustafa Yazar si tak nejprve vytvořil zkušební desku s omítkou a testoval frézování vzoru. Pro náročnou úpravu fasády byl vzor vyfrézovaný pomocí ocelové šablony do vrchní omítky, podobně jako je tomu u sgrafita. 3D vzhled, který tak vznikl, přesně opakuje přímky a linie keramických obkladů. Základem fasády je fasádní zateplovací systém StoTherm Mineral, na něm jsou keramické obklady a omítky StoSignature Graphic (dvě vrstvy vrchní omítky StoMiral Nivelle FF s jemnou strukturou, filcovaná, frézovaná). Vznikla tak další dokonalá ukázka širokých možností individuálních řešení fasády s omítkami StoSignature.

 

Objednejte si bezplatné vzorky StoSignature

Na stránkách www.sto.cz/fasady stačí vyplnit registrační formulář a společnost Sto Vám bezplatně zašle vzorky vybraných povrchů StoSignature.

 

Investor:

Pensionkasse der Hypovereinsbank, Mnichov, Německo

Architekt:

Ochs Schmidhuber Architekten, Mnichov

Místo:

Rindermarkt 14, Mnichov

Kompetence Sto:

Minerální fasádní zateplovací systém StoTherm Mineral s keramickými obklady a omítkou StoSignature Graphic (dvě vrstvy vrchní omítky StoMiral Nivelle FF s jemnou strukturou, filcovaná, frézovaná)

Foto:

Gerhard Hagen, Bamberk

OSA Ochs Schmidhuber Architekten Mnichov / Hepler & Brunier, Berlín

Fieldset
Dům sportu Schuster
Rindermarkt 14, Mnichov
Autor stavby
Ochs Schmidhuber Architekten, Mnichov

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Silná místní komunita a práce architektů vdechly nový život někdejší sladovně v dánském Ebeltoftu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravena a rozšířená historická sladovna září červenou barvou nad starým dánským přístavním městem Ebeltoft, ležícím na břehu Baltského moře. Kancelář Praksis Arkitekter přistoupila k práci s velkou úctou k původní stavební substanci a vytvořila nové sociální centrum s charakterem campusu. Areál je příkladem zdařilé post-industriální architektury.

V historickém centru městečka Ebeltoftu se nachází charakteristická červená sladovna Maltfabrikken z roku 1861, dominanta města a významný závod, kde se až do roku 1998 vyráběl slad. 140 let trvající průmyslová cesta však na konci 20. století skončila a továrně dlouhá léta hrozila demolice. Silná místní komunita se spojila, aby zachovala a znovu promyslela budoucnost tradiční průmyslové budovy. Z iniciativy nadšenců se rozběhl proces vytváření místa pro umění, kulturu a podnikání – a i díky jejich nasazení byl projekt úspěšně dokončen v roce 2020. Za znovuzrozením objektu je také velký zájem a podpora nadací, podnikatelské komunity a soukromých místních přispěvatelů, jakož i silné partnerství se zastupitelstvem města Syddjurs, do jehož působnosti Ebeltoft patří.

 

Dnes je to lidová továrna – poháněná komunitami, nadšenci a vášní s touhou být semeništěm tvůrčího rozvoje lidí i společnosti

Maltfabrikken je místem setkávání, prostorem k dýchání, magickou směsicí kreativity. Zároveň je místem s mnoha uživatelsky orientovanými zařízeními, ale i sítí, dynamem a zprostředkovatelem aktivit a akcí. Mezi jeho nová zařízení patří kulturní dům, knihovna, muzeum, kulturní prostředí pro mládež, rezidence umělců, workshopy, klastr kreativního průmyslu, minipivovar a mnoho dalšího.

 

Architektonická proměna se vyznačuje zejména pečlivou renovací respektující původní stavbu

Syrovost a neotesanost se zde setkává s novou a jasnou estetikou. Zároveň byly zachovány charakteristické historické hodnoty továrny. Vzniká tak homogenní a sjednocující hmota budovy, která se otevírá do okolních dvorů a vítá každého. Ve snaze dostat do budov co nejvíce aktivit, má uvnitř projekt tak trochu charakter „guláše“: tady je muzeum, knihovna a archiv, tady minipivovar a restaurace, tady designový obchod, prostory a místnosti k pronájmu pro rodinné oslavy. Jsou zde podnikatelské kanceláře a malé levné pronájmy pro začínající firmy a designéry a nakonec, aby toho nebylo málo, je zde i řada malých rezidenčních staveb pro takzvaný "umělecký pobyt", který podporuje Dánská nadace umění. A pak samozřejmě povinné kluziště a vyhlídková plošina na vrcholu komína. Je toho hodně pod jednou střechou a na většině míst by to bylo příliš, ale tady to funguje, protože celý komplex budov už má v sobě ten správný nádech něčeho samorostlého a pučícího. A co víc, Praksis Architects se tady podařilo udržet rovnováhu, a to jak odhalením starého, tak přidáním nového s vynikajícím smyslem pro obojí. Prostřednictvím omezené, ale výrazné palety barev a materiálů v exteriéru, kterým dominují černé sokly a červená omítka na fasádách, spojili architekti staré a nové do jednoho celku. Tvůrcům projektu se touto zdařilou přestavbou podařilo velmi dobře přeměnit industriální relikt na křižovatku společenského setkávání.

Informace o projektu

 

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Místo: Maltvej 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral),
  • fasádní barva odrážející tepelné záření (StoColor X-black)

Realizační firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Foto: Michael Ellehammer, Frederiksberg, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli