Interiéru a exteriéru polyfunkčního domu Kvítková ve Zlíně dominuje beton a sklo

Interiéru a exteriéru polyfunkčního domu Kvítková ve Zlíně dominuje beton a sklo

Autor: e.papcunova@sto.com
14. 8. 2019
Investorská společnost Drag Consulting s.r.o., která dokončila tento developerský projekt v roce 2017, je relativně mladá (založena byla v roce 2013) a dům, který ve Zlíně postavila, byl pro ni prvním a plánovaně jediným projektem tohoto typu. Polyfunkční dům je řešen jako kombinace prodejních a kancelářských prostor a bytových jednotek. Autorem projektu o čtyřech nadzemních a jednom podzemním podlaží byl Ing. arch. Pavel Chládek a ing. arch. Barbora Jochcová ze zlínského ateliéru Chládek Architekti. Na fasádě je použit zateplovací systém StoTherm Classic a kreativní omítky StoBeton Ter se vzhledem betonu.

Hmota objektu je rozčleněna na tři části

Budova se zastavěnou plochou cca 800 m2 je situována přímo do centra Zlína na křižovatku ulic Kvítková a Lešetín II. Původně na tomto pozemku stála zástavba rodinných domů. Samotný objekt je rozložen na tři části. První část, na ulici Kvítková, spojuje polyfunkční dům s vedlejší zástavbou do jednolitého celku. Další část tvoří převýšené nároží na rohu ulice. Okrajová část je orientovaná do ulice Lešetín II. Nově vzniklý polyfunkční dům nabízí zájemcům v přízemí objektu dvě obchodní jednotky, které jsou přístupné přímo z ulice Kvítková. Vstupní hala pro administrativní a bytové podlaží a průjezd do dvora i podzemních garáží jsou umístěné do vedlejší ulice Lešetín II. Druhé a třetí nadzemní podlaží je určeno pro administrativu (jednotlivé prostory mají velikost od 88 m2 do 364 m2), čtvrté pak pro byty. Podzemní podlaží slouží převážně pro parkování automobilů. Zbytek půdorysu zabírají vertikální komunikace, technické zázemí objektu a sklepní kóje pro byty. Okolí této stavby tvoří jednolitou blokovou zástavbu s výjimkou několika samostatných staveb, mezi které patří jazyková škola, hotel Ondráš a několik bytových domů. Navržený dům sleduje stávající stavební čáru a je rozložen na celou šířku stavební parcely. Těžištěm půdorysu je protáhlá hala, na kterou navazují vertikální komunikace a společné hygienické zázemí. Z tohoto prostoru jsou dostupné i všechny kancelářské prostory. Ve druhém nadzemním podlaží je prostor haly rozšířen o terasu orientovanou do vnitrobloku. Čtvrté nadzemní podlaží sestává z bytů - ve střední části objektu a na koncích obou křídel jsou umístěny byty 3+kk, zbytek půdorysu doplňuje jeden byt 2+kk a jeden byt 1+kk.

 

Fasáda se vzhledem betonu StoBeton Ter

Objekt je navržen jako železobetonový skelet a převážná část konstrukcí je ponechána jako pohledová. Vnější líc fasády tvoří organická vrchní omítka StoBeton Ter z řady kreativních omítek StoSignature, imitující pohledový beton. Povrchová úprava je nanesena na organickou armovací bezcementovou stěrku StoArmat Classic a armovací síťovinu Sto-Glasfasergewebe, které jsou součástí zateplovacího systému StoTherm Classic.

 

Vzorky omítek StoSignature jsou zájemcům k dispozici zdarma

Vzorky těch nejoblíbenějších kreativních povrchů fasádních omítek StoSignature je možné bezplatně objednat na webu www.sto.cz/fasady. Stačí vyplnit jednoduchý registrační formulář a společnost Sto Vám zdarma zašle vzorky povrchů omítek StoSignature. StoSignature umožňuje vyzdobit povrch fasád s osvědčenými a přesto ojedinělými texturami, od klasických až po naprosto originální.

 

Objekt:
Polyfunkční dům Kvítková

Místo:
Zlín

Realizace:
4/2016 - 9/2017

Architekti:
CHLÁDEK ARCHITEKTI, Zlín

Ing. arch. Pavel Chládek, ing. arch. Barbora Jochcová
 

Investor:
Drag Consulting s.r.o., Zlín
 

Generální dodavatel:

Manag, a.s., Zlín

Kompetence Sto:
zateplovací systém StoTherm Classic, kreativní omítky StoSignature - StoBeton Ter, StoDeco profily

Fieldset
Polyfunkční dům Kvítková
Zlín
Autor stavby
CHLÁDEK ARCHITEKTI, Zlín Ing. arch. Pavel Chládek, ing. arch. Barbora Jochcová

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Dada Distrikt v Brně s metalickou úpravou fasády je skvělou ukázkou konverze staré továrny na moderní polyfunkční městský objekt

Autor: stoadministrator
12. 11. 2020
Bývalá zdevastovaná továrna v brněnské industriální čtvrti a z ní komunitní bytový dům s kancelářskými prostory, se střešní zahradou, sběrem šedé vody, kořenovou čističkou, a navíc energeticky šetrný. Vedle toho parta nadšených investorů s téměř nulovou zkušeností s developmentem i stavařinou, ale s tahem na branku.

Zní to absurdně až naivně, proto Dada Distrikt

Oficiálně by se nový Dada Distrikt v Brně dal nazvat konverzí budovy staré textilní továrny na polyfunkční objekt, řečí instagramových memů je to dílo tří mladých šílenců, kteří se rozhodli zrekonstruovat jednu starou brněnskou továrnu a v nových prostorách nabídnout udržitelnost, loftové bydlení, zelenou střechu a komunitní zahradu. Na zdařilé proměně fasády nově zrekonstruované budovy se podílely i kreativní omítky StoSignature.

Investorem byla společnost DADADISTRIKT s.r.o. z Brna, kterou v roce 2017 založili tři mileniálové – Erika Voith, ing. Vlastimil Němeček a David Klodner. Jejich dlouhodobým záměrem bylo využít čtyřpodlažní průmyslovou budovu na břehu řeky Svitavy a vytvořit z ní nové kulturní, společenské i obytné centrum. Autorem projektu bylo brněnské architektonické studio Kogaa studio s.r.o., o realizaci metalické fasády StoSignature Metallic se postarali omítkáři a fasádníci z firmy QualiBau, s.r.o. z Brna.
 

 

 

Cílem investorů bylo maximalizovat využití a zdůraznit stávající průmyslový charakter prostoru budovy

Z architektonického hlediska neprošla budova zásadními úpravami. Z pohledu investorů byla hlavní změnou idea střešní zahrady, která bude sloužit k propojení a inspiraci podobně smýšlejících lidí, žijících v budově i její návštěvníků. Bývalé výrobní haly jsou přeměněny na prostory pro akce a výstavy, byty a studia, ateliéry, součástí zázemí je i bistro s kavárnou. Na střeše je dvoupatrová zahrada s barem a terasou.
 

 

Výběr povrchu fasády byla dlouhá cesta proti proudu

A na jejím konci stál jeden z prvních domů v ČR s metalickou úpravou StoSignature Metallic. Struktura kreativní omítky StoSignature podpořila surovost objektu a použitá zlatá fasádní barva s touto surovostí zdařile kontrastuje. Nový polyfunkční bytový dům tak dostal surrealistický luxusní kabát, který mění svoji barvu s ohledem na denní dobu, teplotu i intenzitu světla a přitahuje pozornost každého kolemjdoucího.

Metalizující nátěr na bázi čistého akrylátu StoColor Metallic umožnil vytvořit na povrchu kovový efekt a díky němu je fasáda husovického Dada Distriktu dokonalou protiváhou k proskleným hi-tech fasádám novostaveb, které vyrůstají v areálu bývalé Zbrojovky. Surová struktura s atraktivním metalickým leskem je další skvělou ukázkou, jak se dá propojit stará a nová architektura a jak lze z mrtvého brownfieldu udělat živý městský polyfunkční dům.

Informace o projektu:
Objekt:
polyfunkční budova Dada Distrikt, Brno-Husovice
Investor: DADADISTRIKT s.r.o., Brno
Architekti: Kogaa studio s.r.o., Brno
Realizační firma: QualiBau, s.r.o., Brno
Fotografie: Jiří Pařízek
Doba výstavby: 10/2019 – 05/2020
Kompetence Sto: fasádní zateplovací systém StoTherm Mineral, kreativní omítka StoSingature Metallic, fasádní omítka Stolit MP a efektní povrchová úprava s metalickým efektem StoColor Metallic

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli