Hotel „Zur Noll“ Jena: plastická fasáda propojuje okna zvlněnými závěsy

Hotel „Zur Noll“ Jena: plastická fasáda propojuje okna zvlněnými závěsy

Autor: e.papcunova@sto.com
17. 3. 2020
Tvůrčí idea byla díky odvaze klienta, instinktu architektky a plastickým fasádním prvkům implementována velmi přesně. Veselý, živý vzhled velké fasádní plochy v kombinaci s masivní protipožární ochranou? Pro architektku Sabine Walther to nepředstavovalo žádný rozpor. V ulice Unterlauengasse v proslulém univerzitním městě Jena vytvořila novou fasádu, která i přes řadu náročných požadavků vyzařuje svou vlastní zvláštní estetiku. Celou budovu zdobí oblé hrany a vlnité fasádní prvky.

Hostinec s restauraci „Zur Noll“, který tady existoval od roku 1864, spojoval restauraci a ubytovací služby. V roce 2016 bylo rozhodnuto o rozšíření kapacity hotelu o novou budovu. Architektka z Jeny Sabine Walther byla pověřena návrhem nové budovy, která by přidala ke stávajícím 22 hotelovým pokojům dalších 23 nových.

 

Pět výzev pro architektku

Před architektkou Sabine Walther stálo na začátku projektu pět hlavních výzev. Musela integrovat architekturu novostavby do historického starého města Jeny a zapracovat požadavky na protipožární zeď na jižní straně fasády, nutné bylo zajistit i přístup hasičským vozům na nádvoří hotelu. Oříškem byla také velká plocha fasády, u níž bylo potřeba navzdory velké délce fasády vytvořit jedinečný designový jazyk.

 

Jena Facade Award je i oceněním spolupráce autora s městským architektem

Oblast na okraji historického města se vyznačuje původními domy někdejších měšťanů a řemeslníků. Poradní komise pro architekturu, urbanismus a památkovou péči města Jena proto ovlivnila plánování hned od začátku. Nová rohová budova měla být dobře integrována do stávajícího souboru památek a měla odpovídat celkovému charakteru čtvrti. Před architektkou stály i další překážky, které bylo potřeba překonat: založení nové čtyřpodlažní budovy bylo obtížné, protože podklad tvořil říční štěrk. Průchod musel navíc otevřít nádvoří hasičským vozům a jižní fasáda musela splňovat požadavky na protipožární zeď. Díky odvaze klienta a instinktu architektky se podařilo projít těsným korzetem předpisů, požadavků a potřeb a vytvořit architekturu, která propojuje minulost se současností. Provozovatelku hotelu Michaelu Jahn, která jako klientka díky projektu zdvojnásobila svou ubytovací kapacitu, potěšila také skutečnost, že její nová budova získala i díky úspěšné spolupráci s městským architektem Matthiasem Lermem ocenění Jena Facade Award.
 

Architektura Nové objektivity ve spojení s možnostmi fasádních plastických prvků StoDeco

„Vlnky vzešly z nápadu vzít okenní záclony jako vstupní tvar a spojit je s okenními pásy.“ říká Sabine Walther k možnostem, které moderní stavební materiály nabízejí. „Záclonové vlnky“ byly vytvořené z nehořlavého minerálního materiálu Verolith® podle vzoru, který architektka navrhla. Takto vzniklé plastické fasádní prvky StoDeco pak už jen stačilo upevnit na povrch tepelně izolačního fasádního systému StoTherm Classic a natřít fasádní barvou.
 

Své přednosti prokázal na novostavbě i odvětrávaný fasádní systém StoVentec R, který je instalován na stropním podhledu průjezdu do nádvoří. Jednak vyřešil povrchovou nerovnost podhledu (40 cm), jednak umožnil architektce propojit fasádní omítku s omítkou na stropním podhledu.

 

 

Vyžádejte si zdarma vzorky StoDeco prvků z Verolithu

Lepší jednou vidět než stokrát slyšet – zaregistruje se na www.sto.cz/fasady a my vám zdarma pošleme ukázku StoDeco prvků z minerálního granulátu Verolith.

Informace o projektu

Objekt: Novostavba budovy hotelu „Zur Noll“, Jena, Německo
Místo: Unterlauengasse 2, Jena
Architekti: Sabine Walther, Jena
Kompetence firmy Sto:

fasádní zateplovací systém StoTherm Classic® a StoTherm Classic® S1

masivní minerální fasádní prvky StoDeco

předsazený odvětrávaný fasádní systém s omítkou StoVentec R
Realizace: Neubauer Maler und Fußboden GmbH, Bad Berka

Fotografie: Christian Günther, Lipsko

Fieldset
Novostavba budovy hotelu „Zur Noll“, Jena, Německo
Unterlauengasse 2, Jena
Autor stavby
Sabine Walther, Jena

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli