Home Silvester ve Vídni

Home Silvester ve Vídni

Autor: stoadmin
8. 1. 2019
Jasné, minimalistické tvarosloví a fasády ze světlého mušlového vápence tuto vilu výrazně odlišuji od okolní zástavby vídeňského předměstí. Stavba navržená kanceláří PURPUR.Architektur vděčí za svou specifickou plastičnost zejména vydařené práci s odsazeními a neotřelé koncepci fasády, poskládané z různorodých pásů.

Mušlový vápenec, pocházející z lomů skupiny Sto, byl použit jak na fasádě, tak i na podlahách a terase vídeňské vily.

Rakouska kancelář PURPUR.Architektur již realizovala několik projektů obytných staveb, například "Stadthaus 32" a obytný komplex "Der Rettenbacher", oba v Grazu (Štýrském Hradci), které se vyznačovaly rozsáhlými prostory a kontrastní kompozicí struktury. Ve Vídni vytvořil tým projektantů pod vedením Christiana Todtlinga a Thomase Langauera stavbu nazvanou "Home Silvester", která se viditelně odlišuje od okolní zástavby: architekti navrhli podélnou, jasnou a precizně formulovanou
stavbu s předsazenými provětrávanými fasádami ze světlého mušlového vápence. Nezanedbatelný podíl na nápadnosti struktury kamene mají zejména rozbité schránky mušlí. Čelní stěna novostavby se otevírá do ulice velkým oknem v prvním poschodí, podélnou stěnu směřující do zahrady naproti tomu členi viditelně odsazené a plošně prosklené přízemí. Dalším zajímavým detailem jsou výrazná odsazeni v prvním patře, které je navíc zdůrazněno různě širokými vertikálními pásy oken, přičemž volně uchycené horizontální fasádní prvky kopírují kubaturu budovy. Koncepce architektů plynule přechází i do interiéru, kde se uplatňují kontrasty dřeva, světlých vápencových podlah a bíle omítnutých stěn.

Investor
soukromý

Architekt
PURPUR.Architektur, Graz a Vídeň, AT

Místo
Videň, AT

Kompetence firmy Sto
předsazená provětrávaná fasáda s masivními deskami z přírodního kamene (StoVentec Stone Massive)

Realizační firma
Wenzl & Lukitsch Baugesellschaft m.b.H., Vídeň, AT

Fotografie
Christian Schellander, Villach, AT

Fieldset
Home Silvester
Videň, AT
Autor stavby
PURPUR.Architektur, Graz a Vídeň, AT

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli