Granulátový efekt na fasádě revitalizované budovy Bikini Berlin

Granulátový efekt na fasádě revitalizované budovy Bikini Berlin

Autor: stoadmin
24. 4. 2019
V letech 2010 až 2013 prošel památkově chráněný objekt Bikini Berlin v centru německé metropole radikální revitalizací. Investorem byla velká mnichovská realitní a developerská společnost Bayerische Hausbau. Historický stavební komplex „Zentrum am Zoo“, který byl na základě návrhů architektů Paula Schwebese a Hanse Schoszbergera postaven v letech 1955 až 1957, ztratil v průběhu let mnoho ze svého významu a přitažlivosti.

Hlavní plán nezbytné obnovy budovy Bikini Berlin pocházel z belgické architektonické kanceláře SAQ. Ústřední ideou návrhu bylo kombinovat v revitalizovaném objektu nakupování, práci a relaxace, chybět nemělo ani kino a hotel. Realizací projektové dokumentace byla pověřena kancelář mnichovských architektů Hild und K Architekten, která se specializuje na projekty na již existujících budovách a která se zabývala praktickými otázkami ideového návrhu společnosti SAQ.

 

Spojení minulosti a budoucnosti

Jedinečný styl BIKINI BERLIN je připisován jeho dlouhé, rušné historii a pozoruhodné architektuře 50. let. Komplex budov měl po celá desetiletí dopad na život západního Berlína. Původní kouzlo bylo oživeno v nové podobě a doplněno o moderní prvky. Tradiční a otevřené „Bikini patro“ se znovu otevřelo, díky velkým panoramatickým oknům se zachovalo i výborné osvětlení interiéru. To umožnilo umístit do jednotlivých podlaží nové butiky, showroomy i atraktivní pop up boxy s lokálními designovými značkami. Fasády budovy s výhledem na zoologickou zahradu a hotel jsou, v reakci na současnou touhu po větší přítomnosti živé přírody ve městě, prosklené a poskytují fascinující výhled na berlínské „zelené plíce“. A velká střešní terasa v zadní části budovy, s jedinečným výhledem do berlínské zoologické zahrady, je opravdovým vyjádřením současného urbanismu. Z ulice je přístupná velkým schodištěm a poskytuje moderní prostor pro odpočinek a relaxaci: oáza přímo uprostřed města. Z přízemí budovy vede přímo na terasu také pohodlné schodiště.

 

Fasády – vizitka původní i nové podoby Bikini Berlin

Jedinečným rysem Bikini Berlín byl a je design fasád: na přední straně s výhledem na Budapester Straße a na 25hours hotel byla fasáda zrekonstruována podle původního stylu padesátých let s přihlédnutím k dnešním energetickým směrnicím. Charakteristickými prvky jsou částečně zbarvené výstupky a výklenky fasádního povrchu s velkými horizontálními skleněnými panely v barvách písku, jantaru, černé, mramorově bílé a kamenné šedi. Filigránská, téměř tkanině podobná struktura fasády připomíná, že v této budově kdysi sídlilo textilní centrum Západního Berlína. Vertikálně je fasáda orámována zlatě zbarvenými eloxovanými prvky. Fasády novostavby kina, schodiště na střešní terasu, parkoviště a novostavby mezi hotelem a parkovištěm byly také navrženy s ohledem na historickou podstatu budovy. Zde byla vytvořena inovativní „harmoniková fasáda“, jejíž prvky se překrývají jako šupiny. Staré, již nepoužitelné barevné skleněné panely historické fasády ze zadní části budovy byly rozbity a jako most propojující minulost se současností znovu použity v podobě 2 až 3 mm střípků ve sklokeramickém granulátu, který byl kombinován (a ručně nanášen) s hrubou texturou modelační omítky Sto Effect. Hra světla a skla vytváří na fasádě živé a barevné akcenty. Neobvyklé řešení, které potvrdilo všechny přednosti kreativních omítek StoSignature a navíc dokonale využilo původní materiál budovy z padesátých let.

 

Objednejte si bezplatné vzorky StoSignature

První krok k omítkám StoSignature je jednoduchý - na stránkách www.sto.cz/fasady vyplňte registrační formulář a společnost Sto vám bezplatně zašle vzorky vybraných povrchů StoSignature. Na vlastní oči se přesvědčíte, že s tímto systémem kreativních omítek je možné téměř vše.

 

Architekti:

Hild und K Architekten BDA, Mnichov, Německo

 

Realizace:

BIG.B Bau und Instandsetzung GmbH, Berlín, Německo

 

Kompetence Sto:

Zateplovací systém StoTherm Classic®, textura Rough 30 organické hrubozrnné modelační omítky Stolit® Effect, kombinovaná s Bikini efektem se sklokeramickým granulátem (originální technika)

 

Foto:

Maximilian Meisse, Franz Brück

Fieldset
Bikini Berlin
Berlin
Autor stavby
Hild und K Architekten BDA, Mnichov, Německo
Rok dokončení
2013

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli