Fasáda s povrchem StoBeton na trojici bytových domů v Bratislavě-Dúbravke

Fasáda s povrchem StoBeton na trojici bytových domů v Bratislavě-Dúbravke

Autor: e.papcunova@sto.com
12. 7. 2019
Zahradní vily v Dúbravke jsou součástí rozvíjející se lokality, která vyrůstá v Bratislavě na rozhraní sídliště a přírodní rezervace Devínská Kobyla. V této atraktivní a developery velmi vyhledávané části Bratislavy bylo již před výstavbou trojice bytových domů dokončených několik etap projektů (například Tarjanne, Villa Vista či Villa Rustica) a další se připravují.

Elegantní a čistá forma

Na projektu zaujme racionální a logické uspořádání hmot a prostorů, i elegantní a čistá forma samotných domů. Domy leží na pozemku s nepravidelným lichoběžníkovým půdorysem a jsou vzájemně propojeny blokem podzemních garáží. Na zapuštěném podnoži s parkováním vznikl veřejný prostor, propojený zelenými plochami, kde architekti našli místo i pro dětské hřiště, společný nástupní prostor a menší multifunkční hřiště s betonovými lavičkami. Jako první byla dokončena dvojice objektů v severní části pozemku. K první etapě se 49 byty pak přibyl v jižní části parcely třetí dům s 26 byty.

 

Tři horizontální úrovně

Kompaktní objekty jsou vizuálně členěny na tři horizontální úrovně. Absence prostor vyhrazených pro občanskou vybavenost vyloučila nutnost přímé obsluhy a zásobování parteru, což umožnilo v přízemí situovat byty orientované do klidného společného prostoru. Fasáda se vzhledem betonu (StoBeton Svit) odděluje tyto přízemní byty s předzahrádkami od dominantní fasády typických nadzemních podlaží. Šachovnicový rastr fasády s vykonzolovanými tělesy balkonů pak ukončuje na nejvyšším podlaží umístěna a materiálově odlišena nástavba s penthousy.

 

Povrch StoBeton Svit je odolný a praktický

Bytové domy jsou zateplené čistě minerálním difuzně otevřeným nehořlavým systémem StoTherm Mineral s tepelnou izolací z minerální vlny tloušťky 150 mm. Fasáda je omítnutá světlou silikátovou omítkou. Na nejvyšším ustoupivším podlaží je použit dřevěný obklad s provětrávanou vzduchovou mezerou. V přízemí použitý povrch StoBeton Svit má charakter pohledového betonu a vlastnosti kvalitních omítek, vhodných i pro zateplovací systémy. Specifická struktura vzniká ručním zpracováním vrstev omítky. Povrchy StoBeton jsou určeny pro aplikaci v exteriéru i interiéru. Na fasádě se dají aplikovat na zateplovací systém StoTherm nebo přímo na nosnou stěnu či příčku. Vnější souvrství StoBeton jsou pružné a odolné, jsou hydrofobní a upraveny proti růstu hub a plísní.

 

Objednejte si vzorky kreativních omítek StoSignature

Povrchy StoBeton patří do systému kreativních omítek StoSignature a vzorky těchto omítek jsou snadno dostupné každému zájemci z řad architektů. Stačí vyplnit registrační formulář na www.sto.cz/fasady.

 

Objekt:

Bytové domy Zahradní vily

Místo:

Bratislava - Dúbravka, ulice Martina Granca

Investor:

Villa Rustica

Architekti:

Ing. arch. Peter Vavrica, Ing. arch. Marek Lohinský, Ing. arch. Robert Janega, Ing. arch. Jozef Čižmár, Ing. arch. Branislav Hantabal

Realizace:

2015 - 2018

Kompetence Sto:

Fieldset
Bytové domy Zahradní vily
Bratislava - Dúbravka, ulice Martina Granca
Autor stavby
Ing. arch. Peter Vavrica, Ing. arch. Marek Lohinský, Ing. arch. Robert Janega, Ing. arch. Jozef Čižmár, Ing. arch. Branislav Hantabal
Rok dokončení
2018

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli