Fasáda s panely StoDeco odráží klíčové kompetence investora

Fasáda s panely StoDeco odráží klíčové kompetence investora

Autor: e.papcunova@sto.com
13. 3. 2020
Pětipatrovým ubytovacím domem ve firemním campusu společnosti FIT AG v bavorském Lupburgu byla realizována druhá z celkem čtyř novostaveb, plánovaných v rámci širšího generálního plánu firmy. Fasáda budovy s panely StoDeco Plan, navržené kanceláří Berschneider + Berschneider, nevtíravým způsobem představuje zásadní kompetence investora.

Pro novostavbu jsou charakteristické jasné linie, moderní tvarosloví a mimořádné materiály.

Celkem čtyři objekty, se kterými ve firemním areálu na ploše cca 37 000 metrů čtverečních počítá generální plán, budou po dokončení poskytovat místo pro výrobní haly a kanceláře, výzkum a zaměstnance. První byla realizována sedmipatrová kancelářská budova, druhým objektem je ubytovací dům se 48 bezbariérovými pokoji. Interiér charakterizují moderní a funkční půdorysy, jasné geometrie a speciální materiály, fasáda pak znázorňuje klíčové kompetence podniku.

 

Na míru vyrobené fasádní panely StoDeco doplňují high-tech výrobky Sto

Matně tmavé, metalicky lesklé fasádní desky s komplexně uspořádanými prohloubeními vytvářejí při proměnlivém denním světle napínavou hru světla a stínu. Prohlubně v deskách vycházejí z polygonů síťových struktur, z nichž se skládají datové záznamy aditivní výroby (moderní způsob obrábění, např. 3D tisk), hlavní činnosti FIT Group. Přenesení struktury na fasádě se podařilo díky tomu, že se při výrobě masivních minerálních fasádních desek StoDeco Plan jako základ použily individuálně vytvořené matrice.

 

Vyžádejte si zdarma vzorky StoDeco prvků z Verolithu

Lepší jednou vidět než stokrát slyšet – zaregistruje se na www.sto.cz/fasady a my vám zdarma pošleme ukázku StoDeco prvků z minerálního granulátu Verolith.

 

Investor: FIT AG, Lupburg, Německo

Architekt: Berschneider + Berschneider GmbH, Pilsach

Místo: Am Grohberg 1, Lupburg

Kompetence firmy Sto:

Fasádní zateplovací systém (StoTherm Mineral), individuálně upravené masivní fasádní desky z minerálního granulátu (StoDeco Plan), fasádní barvy neobsahující biocidy (StoColor Dryonic S) pro maximálně rychlé schnutí po dešti a orosení a s dodatečnou ochranou před solárním ohřevem (X-black Technology)

Realizační firma: Max Mauderer, Neumarkt

Fotografie: Gerhard Hagen, Bamberk

Fieldset
Hostinský dům v Lupburgu
Am Grohberg 1, Lupburg
Autor stavby
Berschneider + Berschneider GmbH, Pilsach

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Silná místní komunita a práce architektů vdechly nový život někdejší sladovně v dánském Ebeltoftu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravena a rozšířená historická sladovna září červenou barvou nad starým dánským přístavním městem Ebeltoft, ležícím na břehu Baltského moře. Kancelář Praksis Arkitekter přistoupila k práci s velkou úctou k původní stavební substanci a vytvořila nové sociální centrum s charakterem campusu. Areál je příkladem zdařilé post-industriální architektury.

V historickém centru městečka Ebeltoftu se nachází charakteristická červená sladovna Maltfabrikken z roku 1861, dominanta města a významný závod, kde se až do roku 1998 vyráběl slad. 140 let trvající průmyslová cesta však na konci 20. století skončila a továrně dlouhá léta hrozila demolice. Silná místní komunita se spojila, aby zachovala a znovu promyslela budoucnost tradiční průmyslové budovy. Z iniciativy nadšenců se rozběhl proces vytváření místa pro umění, kulturu a podnikání – a i díky jejich nasazení byl projekt úspěšně dokončen v roce 2020. Za znovuzrozením objektu je také velký zájem a podpora nadací, podnikatelské komunity a soukromých místních přispěvatelů, jakož i silné partnerství se zastupitelstvem města Syddjurs, do jehož působnosti Ebeltoft patří.

 

Dnes je to lidová továrna – poháněná komunitami, nadšenci a vášní s touhou být semeništěm tvůrčího rozvoje lidí i společnosti

Maltfabrikken je místem setkávání, prostorem k dýchání, magickou směsicí kreativity. Zároveň je místem s mnoha uživatelsky orientovanými zařízeními, ale i sítí, dynamem a zprostředkovatelem aktivit a akcí. Mezi jeho nová zařízení patří kulturní dům, knihovna, muzeum, kulturní prostředí pro mládež, rezidence umělců, workshopy, klastr kreativního průmyslu, minipivovar a mnoho dalšího.

 

Architektonická proměna se vyznačuje zejména pečlivou renovací respektující původní stavbu

Syrovost a neotesanost se zde setkává s novou a jasnou estetikou. Zároveň byly zachovány charakteristické historické hodnoty továrny. Vzniká tak homogenní a sjednocující hmota budovy, která se otevírá do okolních dvorů a vítá každého. Ve snaze dostat do budov co nejvíce aktivit, má uvnitř projekt tak trochu charakter „guláše“: tady je muzeum, knihovna a archiv, tady minipivovar a restaurace, tady designový obchod, prostory a místnosti k pronájmu pro rodinné oslavy. Jsou zde podnikatelské kanceláře a malé levné pronájmy pro začínající firmy a designéry a nakonec, aby toho nebylo málo, je zde i řada malých rezidenčních staveb pro takzvaný "umělecký pobyt", který podporuje Dánská nadace umění. A pak samozřejmě povinné kluziště a vyhlídková plošina na vrcholu komína. Je toho hodně pod jednou střechou a na většině míst by to bylo příliš, ale tady to funguje, protože celý komplex budov už má v sobě ten správný nádech něčeho samorostlého a pučícího. A co víc, Praksis Architects se tady podařilo udržet rovnováhu, a to jak odhalením starého, tak přidáním nového s vynikajícím smyslem pro obojí. Prostřednictvím omezené, ale výrazné palety barev a materiálů v exteriéru, kterým dominují černé sokly a červená omítka na fasádách, spojili architekti staré a nové do jednoho celku. Tvůrcům projektu se touto zdařilou přestavbou podařilo velmi dobře přeměnit industriální relikt na křižovatku společenského setkávání.

Informace o projektu

 

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Místo: Maltvej 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral),
  • fasádní barva odrážející tepelné záření (StoColor X-black)

Realizační firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Foto: Michael Ellehammer, Frederiksberg, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli