Fasáda polyfunkčního domu pod Bratislavským hradem rezonuje s okolím

Fasáda polyfunkčního domu pod Bratislavským hradem rezonuje s okolím

Autor: stoadmin
5. 2. 2019
Architekt Dušan Fischer je na Slovensku velmi známou osobou. Pod jeho taktovkou bylo postavených několik známých staveb, jako například slovenská ambasáda ve Washingtonu, modernizovaný Zimní stadion Ondřeje Nepely v Bratislavě nebo bratislavské obchodně-zábavní centrum Polus City Center, které bylo ve své době největším centrem tohoto typu v celé zemi. A velmi dobře známá je na Slovensku i stavba bytového domu v Beblavého ulici v těsné blízkosti Bratislavského hradu. Dušan Fischer byl investorem tohoto domu a ve slovenských médiích se o objektu v době jeho výstavby hodně psalo.

V domě je prostor pro kavárnu a tři byty včetně ateliéru pro investora. Z Beblavého ulice je přístupná i garáž pro šest aut. Vstup do obytné části je pak z opačné strany objektu. Architekt Fischer koupil dům i s projektem a v souladu s ním se pustil do výstavby. Na základě doporučení památkářů pak upustil od původně navrhovaného obkladu ze zlatých plechových šablon, členění fasád však zachovalo originální koncept, stejně tak i sklon střechy. Jen fasádní materiály jsou poněkud střízlivější, kombinují omítku a plechový obklad.

 

Tvůrčí fasáda, která poutá pozornost

Návštěvníky Bratislavského hradu, kteří prochází Beblavého ulicí, upoutá u bytového domu tvůrčím způsobem řešená fasádní omítka. Textury a efekty, vytvořené organickými vrchními omítkami se škrábanou strukturou Stolit K1 a Stolit MP (broušené) a organickou hrubozrnnou modelační omítkou Stolit Effect jsou, přesně v duchu možností kreativních omítek StoSignature, decentní, ale přesto originální a poutavé. Nezapřou ani cit investora a tvůrce pro genia loci místa, kde dům stojí.

 

Seznamte se s kreativními omítkami StoSignature

S neomezenými možnostmi kreativních omítek StoSignature se můžete seznámit i na webu, kde je také možné objednat výběr těch nejoblíbenějších kreativních struktur ze systému StoSiganture.

Objekt
Polyfunkční bytový dům na Beblavého ulici v Bratislavě

Kompetence Sto
Kompletní fasáda s fasádním systémem (StoVentec), všemi lištami a detaily (StoDeco). 
Kreativní omítky - organické vrchní omítky se škrábanou strukturou Stolit K1 a Stolit MP - broušené + organická hrubozrnná modelační omítka Stolit Effect metličkovaně

Realizace
2014

Investor
Ing. arch. Dušan Fischer

Projekt
Původní řešení: Bogár Králik Urban architekti
Upravené: Ing. arch. Dušan Fischer, Ing. arch. Richard Koseček, Ing. arch. Ján Jacko, Ing. arch. Katarína Fischerová

Realizace
ise, spol. s r. o., Bratislava

Fasáda
PROPAINT s.r.o., Handlová

Fotografie
Tomáš Malý

Fieldset
Polyfunkční bytový dům na Beblavého ulici v Bratislavě
Beblavého, Bratislava
Autor stavby
Ing. arch. Dušan Fischer
Rok dokončení
2014

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli