Dokonalé fasádní technologie na prestižním berlínském gymnáziu

Dokonalé fasádní technologie na prestižním berlínském gymnáziu

Autor: e.papcunova@sto.com
29. 4. 2020
Arndt-Gymnasium Dahlem s humanitní tradicí a esteticko-hudebním zaměřením se nachází v zámožné berlínské čtvrti Dahlem a je považováno za jednu z nejlepších středních škol v hlavním městě Německa. Rostoucí počet studentů a měnící se nároky na místnosti pro výuku specializovaných předmětů přinesly potřebu rozšířit prostory školy o další čtyři učebny. Vítězem soutěže o podobu nového objektu gymnázia se v roce 2011 stalo architektonické studio AFF Architekten z Berlína.

Čisté linie a respekt nového objektu k architektuře původní budovy

Původní budova, navržená architekty Friedrichem a Wilhelmem Henningsovými, sloužila jako škola zejména pro pruskou aristokracii. Berlínské studio AFF pod vedením Svena a Martina Fröhlicha má bohaté zkušenosti s výstavbou škol a pro Arndtovo gymnázium navrhlo třípodlažní budovu, umístěnou u jihozápadního rohu staré, památkově chráněné budovy. V prvním a druhém patře jsou obě budovy propojeny, zatímco v zapuštěném přízemí vznikly chráněné prosklené přístupové prostory. Tvar budovy s decentními ohyby co nejvíce zachovává stávající okolitou stromovou výsadbu. Oživující ohyby lze nalézt i v okenních rámech, stylizovaných podlahových značkách a v uspořádání osvětlení interiéru a exteriéru.

Prosklené přízemí je zázemím pro společenské prostory školy: architekti tady umístili jídelnu s kuchyní a pomocnými místnostmi, velkou místnost pro učitele, redakční kancelář pro studentské noviny a vedle klidné venkovní plochy, navržené jako „zahrada pro čtení“, je i archiv médií, knihovna a pracovní stanice IT. Centrem je foyer s nápadným schodištěm a velkorysými cirkulačními prostory, které lze flexibilně využít a propojit jimi obě horní patra. Velkoryse prosklené světlíky poskytují celému prostoru dostatek přirozeného světla. V prvním patře jsou učebny umístěny v kruhu kolem atria; ve druhém patře najde návštěvník speciálně vybavené vědecké místnosti pro chemii, fyziku a biologii.

 

Lineární textura omítky StoSignature posiluje účinek měnícího se světla a zdůrazňují kontury

Nová třípodlažní budova gymnázia v Dahlemu je chráněna kontaktním zateplovacím systémem StoTherm Classic a předsazeným provětrávaným zateplovacím systémem StoVentec R. StoTherm Classic, nepřekonatelný fasádní systém v oblasti úspornosti, bezpečnosti a odolnosti, pokrývá kreativní omítka StoSignature s lineární texturou, předsazená fasáda se systémem StoVentec R je omítnuta hlazenou omítkou s metalickou glazurou.

 

Investor: Steglitz-Zehlendorf District Office, Berlín

Architekti: AFF Architekten, Berlín

Adresa: Königin-Luise-Straße, Berlín

Kompetence Sto:

  • StoTherm Classic s omítkou StoSignature Linear
  • předsazený provětrávaný zateplovací systém StoVentec R s hlazenou omítkou a metalickou glazurou

Realizace: Atlas Baugesellschaft mbH, Berlín

Foto: Maximilian Meisse, Berlín

Fieldset
Arndt-Gymnasium Dahlem
Königin-Luise-Straße, Berlín
Autor stavby
AFF Architekten, Berlín

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli