Dekorativní fasádní prvky StoDeco vrátily šlapanické Orlovně její původní ráz

Dekorativní fasádní prvky StoDeco vrátily šlapanické Orlovně její původní ráz

Autor: stoadministrator
6. 8. 2020
Krásný a vzorový projekt spolupráce uvědomělého investora, kvalitního architekta a osvícené realizační firmy při rozsáhlé rekonstrukci Orlovny ve Šlapanicích u Brna

Projekt šlapanické Orlovny je výsledkem dlouholetých snah místní tělovýchovné jednoty o vybudování důstojného prostoru pro mladé sportovce a pro pořádání kulturních i společenských akcí. Objekt stojí na náměstí, tedy v srdci města. Po rekonstrukci je jeho součástí velká tělocvična, primárně určená pro florbalový oddíl a míčové sporty, dále také multifunkční sál, který slouží pro stolní tenis i pro společenské akce. Kromě toho jsou v Orlovně i nová restaurace a v suterénu dvě bowlingové dráhy.

Z historické stavby z konce 19. století zůstala v průběhu rozsáhlé rekonstrukce pouze část obvodového zdiva a sklepní prostory s klenutými cihelnými stropy. Zdivo ze směsi pálených cihel a kamene se proti vlhkosti sanovalo pomocí chemické injektáže. Stěny suterénů byly zvenčí odkopány, vyspraveny a izolovány povlakovou izolací z asfaltových pásů. Zevnitř byly otlučeny veškeré omítky, zdivo bylo po vyspárování a očištění penetrováno a ponecháno jako pohledové. Nové části jsou zděné z keramických bloků tl. 300 mm, stropní konstrukce jsou z předpjatých železobetonových panelů. Náročné bylo zastřešení tělocvičny ve 2. NP, které je svým provedením ojedinělé.

Rekonstrukce začala v červnu 2018. Po počáteční fázi, kdy probíhalo bourání velké části původního objektu, byla zahájena realizace hrubé stavby. Design architekti ladili do historického stylu s několika moderními prvky. Střešní krytina je z vláknocementových šablon, klempířské prvky jsou z pozinkovaného plechu. V interiéru jsou v reprezentativní části použity masivní dřevěné dveře, vyrobené jako kopie podle původních historických. Slavnostní otevření rekonstruované orlovny se uskutečnilo v říjnu 2019.

StoDeco profily s moderními omítkami a nátěry StoColor Lotusan v praxi

„Fasáda původní budovy byla v průběhu let zničena, ale při návrhu rekonstrukce a nástavby bylo zadáním investora vrátit jí původní ráz. Při současném zachování požadavků na energetickou náročnost objektu bylo vhodný řešením použití systému s dekorativními fasádními prvky StoDeco z materiálu Verolith,“ říká architekt Matúš Jánsky. Vodorovné nuty (drážky) na fasádě byly do fasádního polystyrenu řezány na stavbě pomocí odporového drátu, ve vrstvě lepidla bylo použito speciálních tvarovaných kusů armovací síťoviny ve tvaru, odpovídajícímu profilu drážky. Po nalepení dekoračních prvků a aplikaci finální fasádní omítky byla fasáda kompletně opatřena finálním fasádním nátěrem StoColor Lotusan G, který chrání fasádu proti růstu řas a plísní.

Informace o projektu
Objekt: Orlovna Šlapanice, rekonstrukce a nástavba sportovní haly
Investor: Orel jednota Šlapanice
Architekt: Tomáš Dvořák Architekti, s. r. o., Brno – Ing. arch. Tomáš Dvořák, Ing. arch. Markéta Grénarová, Ing. arch. Matúš Jánsky
Generální dodavatel: Komfort a.s., Brno
Realizace: JOK a.s., Brno
Kompetence Sto:

  • zateplovací systém StoTherm Vario, tl. 160 - 200 mm EPS 70 F bílý,
  • kotvení StoEcotwist
  • bosáže ve spodní části vyřešeny pomocí speciální síťoviny StoBossengewebe Nuttyp I
  • soklová část StoSilco K1 (odstín 16 004) s nátěrem StoColor Lotusan G (odstín 16 004)
  • nároží Stolit K6 (odstín 16 285)
  • hlavní plocha StoSilkolit K 1.5 (odstín 16 004)
  • StoDeco profily – římsy, šambrány, dekorativní štíty, hlavice, listely atd. – se dvěma nátěry StoColor Lotusan G (odstín 16 285)
Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Silná místní komunita a práce architektů vdechly nový život někdejší sladovně v dánském Ebeltoftu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravena a rozšířená historická sladovna září červenou barvou nad starým dánským přístavním městem Ebeltoft, ležícím na břehu Baltského moře. Kancelář Praksis Arkitekter přistoupila k práci s velkou úctou k původní stavební substanci a vytvořila nové sociální centrum s charakterem campusu. Areál je příkladem zdařilé post-industriální architektury.

V historickém centru městečka Ebeltoftu se nachází charakteristická červená sladovna Maltfabrikken z roku 1861, dominanta města a významný závod, kde se až do roku 1998 vyráběl slad. 140 let trvající průmyslová cesta však na konci 20. století skončila a továrně dlouhá léta hrozila demolice. Silná místní komunita se spojila, aby zachovala a znovu promyslela budoucnost tradiční průmyslové budovy. Z iniciativy nadšenců se rozběhl proces vytváření místa pro umění, kulturu a podnikání – a i díky jejich nasazení byl projekt úspěšně dokončen v roce 2020. Za znovuzrozením objektu je také velký zájem a podpora nadací, podnikatelské komunity a soukromých místních přispěvatelů, jakož i silné partnerství se zastupitelstvem města Syddjurs, do jehož působnosti Ebeltoft patří.

 

Dnes je to lidová továrna – poháněná komunitami, nadšenci a vášní s touhou být semeništěm tvůrčího rozvoje lidí i společnosti

Maltfabrikken je místem setkávání, prostorem k dýchání, magickou směsicí kreativity. Zároveň je místem s mnoha uživatelsky orientovanými zařízeními, ale i sítí, dynamem a zprostředkovatelem aktivit a akcí. Mezi jeho nová zařízení patří kulturní dům, knihovna, muzeum, kulturní prostředí pro mládež, rezidence umělců, workshopy, klastr kreativního průmyslu, minipivovar a mnoho dalšího.

 

Architektonická proměna se vyznačuje zejména pečlivou renovací respektující původní stavbu

Syrovost a neotesanost se zde setkává s novou a jasnou estetikou. Zároveň byly zachovány charakteristické historické hodnoty továrny. Vzniká tak homogenní a sjednocující hmota budovy, která se otevírá do okolních dvorů a vítá každého. Ve snaze dostat do budov co nejvíce aktivit, má uvnitř projekt tak trochu charakter „guláše“: tady je muzeum, knihovna a archiv, tady minipivovar a restaurace, tady designový obchod, prostory a místnosti k pronájmu pro rodinné oslavy. Jsou zde podnikatelské kanceláře a malé levné pronájmy pro začínající firmy a designéry a nakonec, aby toho nebylo málo, je zde i řada malých rezidenčních staveb pro takzvaný "umělecký pobyt", který podporuje Dánská nadace umění. A pak samozřejmě povinné kluziště a vyhlídková plošina na vrcholu komína. Je toho hodně pod jednou střechou a na většině míst by to bylo příliš, ale tady to funguje, protože celý komplex budov už má v sobě ten správný nádech něčeho samorostlého a pučícího. A co víc, Praksis Architects se tady podařilo udržet rovnováhu, a to jak odhalením starého, tak přidáním nového s vynikajícím smyslem pro obojí. Prostřednictvím omezené, ale výrazné palety barev a materiálů v exteriéru, kterým dominují černé sokly a červená omítka na fasádách, spojili architekti staré a nové do jednoho celku. Tvůrcům projektu se touto zdařilou přestavbou podařilo velmi dobře přeměnit industriální relikt na křižovatku společenského setkávání.

Informace o projektu

 

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Místo: Maltvej 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral),
  • fasádní barva odrážející tepelné záření (StoColor X-black)

Realizační firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Foto: Michael Ellehammer, Frederiksberg, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli