Dada Distrikt v Brně s metalickou úpravou fasády je skvělou ukázkou konverze staré továrny na moderní polyfunkční městský objekt

Dada Distrikt v Brně s metalickou úpravou fasády je skvělou ukázkou konverze staré továrny na moderní polyfunkční městský objekt

Autor: stoadministrator
12. 11. 2020
Bývalá zdevastovaná továrna v brněnské industriální čtvrti a z ní komunitní bytový dům s kancelářskými prostory, se střešní zahradou, sběrem šedé vody, kořenovou čističkou, a navíc energeticky šetrný. Vedle toho parta nadšených investorů s téměř nulovou zkušeností s developmentem i stavařinou, ale s tahem na branku.

Zní to absurdně až naivně, proto Dada Distrikt

Oficiálně by se nový Dada Distrikt v Brně dal nazvat konverzí budovy staré textilní továrny na polyfunkční objekt, řečí instagramových memů je to dílo tří mladých šílenců, kteří se rozhodli zrekonstruovat jednu starou brněnskou továrnu a v nových prostorách nabídnout udržitelnost, loftové bydlení, zelenou střechu a komunitní zahradu. Na zdařilé proměně fasády nově zrekonstruované budovy se podílely i kreativní omítky StoSignature.

Investorem byla společnost DADADISTRIKT s.r.o. z Brna, kterou v roce 2017 založili tři mileniálové – Erika Voith, ing. Vlastimil Němeček a David Klodner. Jejich dlouhodobým záměrem bylo využít čtyřpodlažní průmyslovou budovu na břehu řeky Svitavy a vytvořit z ní nové kulturní, společenské i obytné centrum. Autorem projektu bylo brněnské architektonické studio Kogaa studio s.r.o., o realizaci metalické fasády StoSignature Metallic se postarali omítkáři a fasádníci z firmy QualiBau, s.r.o. z Brna.
 

 

 

Cílem investorů bylo maximalizovat využití a zdůraznit stávající průmyslový charakter prostoru budovy

Z architektonického hlediska neprošla budova zásadními úpravami. Z pohledu investorů byla hlavní změnou idea střešní zahrady, která bude sloužit k propojení a inspiraci podobně smýšlejících lidí, žijících v budově i její návštěvníků. Bývalé výrobní haly jsou přeměněny na prostory pro akce a výstavy, byty a studia, ateliéry, součástí zázemí je i bistro s kavárnou. Na střeše je dvoupatrová zahrada s barem a terasou.
 

 

Výběr povrchu fasády byla dlouhá cesta proti proudu

A na jejím konci stál jeden z prvních domů v ČR s metalickou úpravou StoSignature Metallic. Struktura kreativní omítky StoSignature podpořila surovost objektu a použitá zlatá fasádní barva s touto surovostí zdařile kontrastuje. Nový polyfunkční bytový dům tak dostal surrealistický luxusní kabát, který mění svoji barvu s ohledem na denní dobu, teplotu i intenzitu světla a přitahuje pozornost každého kolemjdoucího.

Metalizující nátěr na bázi čistého akrylátu StoColor Metallic umožnil vytvořit na povrchu kovový efekt a díky němu je fasáda husovického Dada Distriktu dokonalou protiváhou k proskleným hi-tech fasádám novostaveb, které vyrůstají v areálu bývalé Zbrojovky. Surová struktura s atraktivním metalickým leskem je další skvělou ukázkou, jak se dá propojit stará a nová architektura a jak lze z mrtvého brownfieldu udělat živý městský polyfunkční dům.

Informace o projektu:
Objekt:
polyfunkční budova Dada Distrikt, Brno-Husovice
Investor: DADADISTRIKT s.r.o., Brno
Architekti: Kogaa studio s.r.o., Brno
Realizační firma: QualiBau, s.r.o., Brno
Fotografie: Jiří Pařízek
Doba výstavby: 10/2019 – 05/2020
Kompetence Sto: fasádní zateplovací systém StoTherm Mineral, kreativní omítka StoSingature Metallic, fasádní omítka Stolit MP a efektní povrchová úprava s metalickým efektem StoColor Metallic

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Silná místní komunita a práce architektů vdechly nový život někdejší sladovně v dánském Ebeltoftu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravena a rozšířená historická sladovna září červenou barvou nad starým dánským přístavním městem Ebeltoft, ležícím na břehu Baltského moře. Kancelář Praksis Arkitekter přistoupila k práci s velkou úctou k původní stavební substanci a vytvořila nové sociální centrum s charakterem campusu. Areál je příkladem zdařilé post-industriální architektury.

V historickém centru městečka Ebeltoftu se nachází charakteristická červená sladovna Maltfabrikken z roku 1861, dominanta města a významný závod, kde se až do roku 1998 vyráběl slad. 140 let trvající průmyslová cesta však na konci 20. století skončila a továrně dlouhá léta hrozila demolice. Silná místní komunita se spojila, aby zachovala a znovu promyslela budoucnost tradiční průmyslové budovy. Z iniciativy nadšenců se rozběhl proces vytváření místa pro umění, kulturu a podnikání – a i díky jejich nasazení byl projekt úspěšně dokončen v roce 2020. Za znovuzrozením objektu je také velký zájem a podpora nadací, podnikatelské komunity a soukromých místních přispěvatelů, jakož i silné partnerství se zastupitelstvem města Syddjurs, do jehož působnosti Ebeltoft patří.

 

Dnes je to lidová továrna – poháněná komunitami, nadšenci a vášní s touhou být semeništěm tvůrčího rozvoje lidí i společnosti

Maltfabrikken je místem setkávání, prostorem k dýchání, magickou směsicí kreativity. Zároveň je místem s mnoha uživatelsky orientovanými zařízeními, ale i sítí, dynamem a zprostředkovatelem aktivit a akcí. Mezi jeho nová zařízení patří kulturní dům, knihovna, muzeum, kulturní prostředí pro mládež, rezidence umělců, workshopy, klastr kreativního průmyslu, minipivovar a mnoho dalšího.

 

Architektonická proměna se vyznačuje zejména pečlivou renovací respektující původní stavbu

Syrovost a neotesanost se zde setkává s novou a jasnou estetikou. Zároveň byly zachovány charakteristické historické hodnoty továrny. Vzniká tak homogenní a sjednocující hmota budovy, která se otevírá do okolních dvorů a vítá každého. Ve snaze dostat do budov co nejvíce aktivit, má uvnitř projekt tak trochu charakter „guláše“: tady je muzeum, knihovna a archiv, tady minipivovar a restaurace, tady designový obchod, prostory a místnosti k pronájmu pro rodinné oslavy. Jsou zde podnikatelské kanceláře a malé levné pronájmy pro začínající firmy a designéry a nakonec, aby toho nebylo málo, je zde i řada malých rezidenčních staveb pro takzvaný "umělecký pobyt", který podporuje Dánská nadace umění. A pak samozřejmě povinné kluziště a vyhlídková plošina na vrcholu komína. Je toho hodně pod jednou střechou a na většině míst by to bylo příliš, ale tady to funguje, protože celý komplex budov už má v sobě ten správný nádech něčeho samorostlého a pučícího. A co víc, Praksis Architects se tady podařilo udržet rovnováhu, a to jak odhalením starého, tak přidáním nového s vynikajícím smyslem pro obojí. Prostřednictvím omezené, ale výrazné palety barev a materiálů v exteriéru, kterým dominují černé sokly a červená omítka na fasádách, spojili architekti staré a nové do jednoho celku. Tvůrcům projektu se touto zdařilou přestavbou podařilo velmi dobře přeměnit industriální relikt na křižovatku společenského setkávání.

Informace o projektu

 

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Místo: Maltvej 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral),
  • fasádní barva odrážející tepelné záření (StoColor X-black)

Realizační firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Foto: Michael Ellehammer, Frederiksberg, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli