Černo-modrá fasáda pro nové nákupní centrum

Černo-modrá fasáda pro nové nákupní centrum

Autor: stoadmin
20. 11. 2018
Neobvykle se prezentuje nákupní centrum ve Völkermarktu (Korutany) od LIMIT architects. Neobvykle, protože jeho fasáda je v silném barevném kontrastu s okolními budovami. Nápadný, přesto znatelný až při bližším pohledu, je velký střešní prvek, který se s okolím propojuje zrcadlovým povrchem, ale současně si s okolím díky zrcadlení také hraje.

Na okraji města Völkermarkt v Korutanech bylo stávající nákupní centrum rozšířeno o novou budovu se sedmi obchody. Půdorys jednopodlažní stavby je orientován do dvou okolních ulic. Centrum je navrženo bez jakýchkoliv sloupů, což umožňuje v případě potřeby snadnou změnu velikosti a uspořádání obchodního prostoru.

 

Černý a modrý lichoběžník

Zadní části fasády centra, odkud se uskutečňuje dodávka zboží do skladových prostor, jsou uzavřeny. Aby se monolitický charakter stěny rozmělnil, jsou tyto fasádní plochy rozděleny na lichoběžníky, pokryté dvěma různými omítkami – hrubší černou a jemně zrnitou tmavě modrou. V závislosti na intenzitě světla dochází ke změnám obou barev, což zvětšuje hloubku fasády.

Dominantním prvkem na vstupní straně je široká konzolová zrcadlová střecha. Ta vytváří chráněnou zónu před obchodem, která díky barevným plastovým křeslům zlepšuje pohodu návštěvníků centra. Zrcadlící střecha navíc poskytuje stále nové pohledy na přilehlé parkoviště a blízké okolí.

Fieldset
Nákupní centrum ve Völkermarktu
Völkermarkt
Autor stavby
LIMIT architects

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Dekorativní fasádní prvky StoDeco vrátily šlapanické Orlovně její původní ráz

Autor: stoadministrator
6. 8. 2020
Krásný a vzorový projekt spolupráce uvědomělého investora, kvalitního architekta a osvícené realizační firmy při rozsáhlé rekonstrukci Orlovny ve Šlapanicích u Brna

Projekt šlapanické Orlovny je výsledkem dlouholetých snah místní tělovýchovné jednoty o vybudování důstojného prostoru pro mladé sportovce a pro pořádání kulturních i společenských akcí. Objekt stojí na náměstí, tedy v srdci města. Po rekonstrukci je jeho součástí velká tělocvična, primárně určená pro florbalový oddíl a míčové sporty, dále také multifunkční sál, který slouží pro stolní tenis i pro společenské akce. Kromě toho jsou v Orlovně i nová restaurace a v suterénu dvě bowlingové dráhy.

Z historické stavby z konce 19. století zůstala v průběhu rozsáhlé rekonstrukce pouze část obvodového zdiva a sklepní prostory s klenutými cihelnými stropy. Zdivo ze směsi pálených cihel a kamene se proti vlhkosti sanovalo pomocí chemické injektáže. Stěny suterénů byly zvenčí odkopány, vyspraveny a izolovány povlakovou izolací z asfaltových pásů. Zevnitř byly otlučeny veškeré omítky, zdivo bylo po vyspárování a očištění penetrováno a ponecháno jako pohledové. Nové části jsou zděné z keramických bloků tl. 300 mm, stropní konstrukce jsou z předpjatých železobetonových panelů. Náročné bylo zastřešení tělocvičny ve 2. NP, které je svým provedením ojedinělé.

Rekonstrukce začala v červnu 2018. Po počáteční fázi, kdy probíhalo bourání velké části původního objektu, byla zahájena realizace hrubé stavby. Design architekti ladili do historického stylu s několika moderními prvky. Střešní krytina je z vláknocementových šablon, klempířské prvky jsou z pozinkovaného plechu. V interiéru jsou v reprezentativní části použity masivní dřevěné dveře, vyrobené jako kopie podle původních historických. Slavnostní otevření rekonstruované orlovny se uskutečnilo v říjnu 2019.

StoDeco profily s moderními omítkami a nátěry StoColor Lotusan v praxi

„Fasáda původní budovy byla v průběhu let zničena, ale při návrhu rekonstrukce a nástavby bylo zadáním investora vrátit jí původní ráz. Při současném zachování požadavků na energetickou náročnost objektu bylo vhodný řešením použití systému s dekorativními fasádními prvky StoDeco z materiálu Verolith,“ říká architekt Matúš Jánsky. Vodorovné nuty (drážky) na fasádě byly do fasádního polystyrenu řezány na stavbě pomocí odporového drátu, ve vrstvě lepidla bylo použito speciálních tvarovaných kusů armovací síťoviny ve tvaru, odpovídajícímu profilu drážky. Po nalepení dekoračních prvků a aplikaci finální fasádní omítky byla fasáda kompletně opatřena finálním fasádním nátěrem StoColor Lotusan G, který chrání fasádu proti růstu řas a plísní.

Informace o projektu
Objekt: Orlovna Šlapanice, rekonstrukce a nástavba sportovní haly
Investor: Orel jednota Šlapanice
Architekt: Tomáš Dvořák Architekti, s. r. o., Brno – Ing. arch. Tomáš Dvořák, Ing. arch. Markéta Grénarová, Ing. arch. Matúš Jánsky
Generální dodavatel: Komfort a.s., Brno
Realizace: JOK a.s., Brno
Kompetence Sto:

  • zateplovací systém StoTherm Vario, tl. 160 - 200 mm EPS 70 F bílý,
  • kotvení StoEcotwist
  • bosáže ve spodní části vyřešeny pomocí speciální síťoviny StoBossengewebe Nuttyp I
  • soklová část StoSilco K1 (odstín 16 004) s nátěrem StoColor Lotusan G (odstín 16 004)
  • nároží Stolit K6 (odstín 16 285)
  • hlavní plocha StoSilkolit K 1.5 (odstín 16 004)
  • StoDeco profily – římsy, šambrány, dekorativní štíty, hlavice, listely atd. – se dvěma nátěry StoColor Lotusan G (odstín 16 285)
Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli