Černá a bílá na fasádě rodinného hotelu nedaleko Merana

Černá a bílá na fasádě rodinného hotelu nedaleko Merana

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Rodinný hotel Gartner najdete v jihotyrolské vesnici Tirol nedaleko Merana. Rodina Gartnerových, která hotel vlastní a provozuje, nechala hotel rozšířit o dvoupatrovou budovu pro wellness, a také o velký loft se soukromou zahradou. Autorem návrhů je architektonická kancelář Monovolume architecture+design z Bolzana.

Nenucenost, přirozenost a styl

To jsou tři typické rysy, které charakterizují jak hotel Gartner, tak i jeho majitele, rodinu Gartnerových. Rozsáhlá přestavba rodinný hotel nejen zvětšila, ale také kvalitativně zhodnotila. Architektonická kancelář Monovolume architecture+design, sídlící v Bolzanu, vytvořila budovu pro wellness v podobě White Spa House s charakteristickými jasnými liniemi a vznosnými tvary.

 

Černá a bílá barva dominují oběma budovám

Dvoupatrová stavba zaujímá exkluzivní místo v okolní krajině, zvenčí je celá bílá, zatímco uvnitř dominuje černá barva, na jejímž pozadí se velmi dobře vyjímá oranžový a žlutý designový nábytek. Do tohoto architektonického hávu je zahalena mimo jiné panoramatická sauna s úchvatným výhledem na horskou krajinu, „sněhová místnost“, která podporuje prokrvení a látkovou výměnu, relaxační místnost s vodními lůžky a prostorné fitness studio. Nedaleko White Spa House vznikl loft o 70 metrech čtverečních. Loft má zvenku černou barvu a patří k němu soukromá zahrada o rozloze 106 metrů čtverečních. Kromě toho byla nově upravena již stávající zimní zahrada, novou podobu dostala i zahrada a byl vytvořen vnější relaxační prostor.

 

Výběru barev přizpůsobili architekti i použité fasádní nátěry

Kromě zateplovacího fasádního systému Sto Therm Vario si ze sortimentu Sto vybrali jihotyrolští architekti i fasádní barvy. Plášť budovy chrání před řasami a plísněmi barva Sto Color Dryonic G s bionickým principem účinku proti řasám a plísním, na černou fasádu loftu zvolili autoři rekonstrukce fasádní barvu odrážející teplo StoColor X-black.

Informace o projektu:
Investor:
Rodina Gartnerových
Architekt: Monovolume architecture+design, Bolzano, Itálie
Místo: Hauptstraße 65, Tirol
Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (Sto Therm Vario),
  • fasádní barva bez biocidů s bionickým principem účinku proti řasám a plísním (Sto Color Dryonic G),
  • fasádní barva odrážející teplo (StoColor X-black)

Realizační firma: AZ Pitture Srl, Bolzano

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Silná místní komunita a práce architektů vdechly nový život někdejší sladovně v dánském Ebeltoftu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravena a rozšířená historická sladovna září červenou barvou nad starým dánským přístavním městem Ebeltoft, ležícím na břehu Baltského moře. Kancelář Praksis Arkitekter přistoupila k práci s velkou úctou k původní stavební substanci a vytvořila nové sociální centrum s charakterem campusu. Areál je příkladem zdařilé post-industriální architektury.

V historickém centru městečka Ebeltoftu se nachází charakteristická červená sladovna Maltfabrikken z roku 1861, dominanta města a významný závod, kde se až do roku 1998 vyráběl slad. 140 let trvající průmyslová cesta však na konci 20. století skončila a továrně dlouhá léta hrozila demolice. Silná místní komunita se spojila, aby zachovala a znovu promyslela budoucnost tradiční průmyslové budovy. Z iniciativy nadšenců se rozběhl proces vytváření místa pro umění, kulturu a podnikání – a i díky jejich nasazení byl projekt úspěšně dokončen v roce 2020. Za znovuzrozením objektu je také velký zájem a podpora nadací, podnikatelské komunity a soukromých místních přispěvatelů, jakož i silné partnerství se zastupitelstvem města Syddjurs, do jehož působnosti Ebeltoft patří.

 

Dnes je to lidová továrna – poháněná komunitami, nadšenci a vášní s touhou být semeništěm tvůrčího rozvoje lidí i společnosti

Maltfabrikken je místem setkávání, prostorem k dýchání, magickou směsicí kreativity. Zároveň je místem s mnoha uživatelsky orientovanými zařízeními, ale i sítí, dynamem a zprostředkovatelem aktivit a akcí. Mezi jeho nová zařízení patří kulturní dům, knihovna, muzeum, kulturní prostředí pro mládež, rezidence umělců, workshopy, klastr kreativního průmyslu, minipivovar a mnoho dalšího.

 

Architektonická proměna se vyznačuje zejména pečlivou renovací respektující původní stavbu

Syrovost a neotesanost se zde setkává s novou a jasnou estetikou. Zároveň byly zachovány charakteristické historické hodnoty továrny. Vzniká tak homogenní a sjednocující hmota budovy, která se otevírá do okolních dvorů a vítá každého. Ve snaze dostat do budov co nejvíce aktivit, má uvnitř projekt tak trochu charakter „guláše“: tady je muzeum, knihovna a archiv, tady minipivovar a restaurace, tady designový obchod, prostory a místnosti k pronájmu pro rodinné oslavy. Jsou zde podnikatelské kanceláře a malé levné pronájmy pro začínající firmy a designéry a nakonec, aby toho nebylo málo, je zde i řada malých rezidenčních staveb pro takzvaný "umělecký pobyt", který podporuje Dánská nadace umění. A pak samozřejmě povinné kluziště a vyhlídková plošina na vrcholu komína. Je toho hodně pod jednou střechou a na většině míst by to bylo příliš, ale tady to funguje, protože celý komplex budov už má v sobě ten správný nádech něčeho samorostlého a pučícího. A co víc, Praksis Architects se tady podařilo udržet rovnováhu, a to jak odhalením starého, tak přidáním nového s vynikajícím smyslem pro obojí. Prostřednictvím omezené, ale výrazné palety barev a materiálů v exteriéru, kterým dominují černé sokly a červená omítka na fasádách, spojili architekti staré a nové do jednoho celku. Tvůrcům projektu se touto zdařilou přestavbou podařilo velmi dobře přeměnit industriální relikt na křižovatku společenského setkávání.

Informace o projektu

 

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Místo: Maltvej 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral),
  • fasádní barva odrážející tepelné záření (StoColor X-black)

Realizační firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Foto: Michael Ellehammer, Frederiksberg, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli