Centrum psychiatrické rehabilitace v Bolzanu zdobí drážkována lineární fasáda s texturou StoSignature

Centrum psychiatrické rehabilitace v Bolzanu zdobí drážkována lineární fasáda s texturou StoSignature

Autor: stoadmin
25. 3. 2019
Nominace na architektonickou cenu Miese van der Rohe 2015, silný vztah mezi objektem a městskou čtvrtí, prolomení psychologických bariér, typických pro podobná centra, špičkové materiály a mistrovské zpracování. To jsou z pohledu architektury a stavebnictví hlavní atributy objektu Centra psychiatrické rehabilitace v Bolzanu.

Centra komunitní psychiatrie jsou jedním z pilířů v péči o duševní zdraví

Nové Centro di riabilitazione psichiatrica v severoitalském Bolzanu je zdravotnickým zařízením, jehož cílem je vytvořit společenství, ve kterém mohou obyvatelé, pacienti a pečovatelé pracovat společně na péči o dlouhodobé duševní zdraví. Jako všude, i tady je část duševně nemocných schopna žít (různě dlouhou dobu) mimo psychiatrická zařízení, ale přesto vyžaduje komplexní péči, kterou mohou poskytnout pouze podobná centra komunitní psychiatrie. Budova tak kalibruje spektrum vnitřních i venkovních prostor s cílem vytvořit prostředí spolupráce a duševní pohody. Centrum s nezávislou chráněnou bytovou jednotkou se nachází v obytné čtvrti Bolzano-Gries, která leží na západ od historického centra města a řeky Talvery. Budova je tvořena základnou s obdélníkovým půdorysem, do kterého jsou umístěny dva samostatné třípodlažní svazky. Ty vytvářejí vnitřní nádvoří, otevřená k obloze a přemostěná terasami.

 

Prolomení bariér a posílení vztahu centra a čtvrtě

Zakladatelé studia MoDus Architects z Brixenu, Matteo Scagnol a Sandy Attiaová, chtěli při projektování centra prolomit tradiční psychologické a fyzické bariéry, které jsou spojeny se zařízeními duševního zdraví. Na velmi viditelném místě, podél hlavní ulice čtvrti, používá centrum slovník spojený ne s institucionálními, ale s rezidenčními projekty. Velkorysé nádvoří ve vstupní zóně s přímým vstupem z ulice dovoluje přístup ke všem veřejným funkcím, umístěným v přízemí, a navíc vytváří v koncentrované okolní zástavbě tolik potřebné místo k uvolnění. Prostor slouží i jako neformální platforma pro setkávání a podporu obyvatel střediska a jejich rodin. Silný vztah mezi centrem a celou čtvrtí byl také jednou z hlavních zásad návrhu. Při navrhování fasády, barev, povrchů a materiálů byly inspirací budovy, typické pro celou městskou čtvrť Bolzano-Gries. Cílem bylo opět posílení vzájemného vztahu centra a městské čtvrtě.

 

Energeticky úsporný objekt s fasádním zateplovacím systémem Sto

Pečlivé rozpočtové plánování umožnilo, aby stavba s energetickým koeficientem 16kWh/m²a spadala pod druhou nejvyšší kategorii italských energetických certifikací (CasaClima A, v Itálii nazývané také jako "třílitrové domy", protože objekty v této kategorii vyžadují max. 3 litry nafty nebo 3 kubíky plynu na metr čtvereční ročně). Solární panely, sálavé vytápění a chlazení ve stropech spolu s efektivní obálkou budovy přispívají k cenově dostupnému a snadno udržovatelnému a energeticky vyspělému objektu. Pro zateplení jsou použity fasádní zateplovací systémy StoTherm Vario a StoTherm Mineral, vzhledu fasády dominuje kromě barev drážkovaná lineární omítka StoSignature s texturou Linear 30.

 

Lineární drážkovaná textura StoSignature

Pro místní realizační firmu amac-bau-service bylo jedním z klíčových zadání právě správné provedení této drážkované omítky. Za prvé bylo důležité zabránit vodě, aby z drážek odtékala a tím chránit fasádu před poškozením mrazem. Za druhé bylo potřeba ručně srovnat omítkové drážky s úrovní okenních parapetů. Z toho důvodů realizační firma vyvinula a využívala speciální pomůcku, díky které se daly realizovat drážky po obvodu celé budovy a bez jakýchkoliv přerušení. Špičkové řemeslo a materiály charakterizují celý projekt. I díky spolupráci se specialisty firmy Sto vzniklo působivé řešení obtížného úkolu – „táhnout“ lineární drážkovanou texturu po celé ploše budovy a současně ji udržet v přesně stanoveném náklonu.

 

 

Architekt

MoDus Architects, Brixen, Itálie

Matteo Scagnol a Sandy Attiaová

 

Místo

Bolzano, Itálie

 

Termín výstavby

2014

 

Kompetence Sto:

StoTherm Vario/StoTherm Mineral

Textura: Linear 30 s minerálními maltami a nátěrem

 

Realizace

amac-bau-service, Bolzano, Itálie;

Iobstraibizer s.r.l., Trento, Itálie

 

Fotografie

René Riller

Fieldset
Centrum psychiatrické rehabilitace
Bolzano, Itálie
Autor stavby
MoDus Architects
Rok dokončení
2014

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Kreativní omítka StoSignature Linear na fasádě rodinného domu v prestižní soulské čtvrti

Autor: e.papcunova@sto.com
14. 5. 2020
Rodinný dům Hannam 777-2 stojí v korejském hlavním městě Soulu, v prestižní čtvrti Hannam-dong. Podobně jako další domy v této velmi atraktivní lokalitě nabízí bydlení v těsné blízkosti centra Soulu, řeky Han a kopce Namsan. Za výhled na řeku se tady platí zlatem, kopec Namsan láká k procházkám, piknikům a navíc je z něj nádherný výhled na staré centrum města. Ve čtvrti žijí nejen diplomaté, ale i vyšší třídy korejské společnosti včetně mnoha korejských celebrit. Své domy si tady kupují také bohatí cizinci.

Velká rekonstrukce změnila vnější i vnitřní podobu domu

Vícepodlažní budova leží ve svahu a již od počátku byla původními majiteli koncipována jako vícegenerační objekt. Každá z dvou bytových jednotek ležela na jiné úrovni terénu, a oba prostory byly naprosto odděleny. Současný privátní majitel budovy měl s domem vlastní plány a když dům viděl poprvé, vypadal úplně jinak. Své představy předložil architektům ze soulského ateliéru 05STUDIO, který navrhl a realizoval celkovou rekonstrukci rodinného domu.

 

Dům je limitován nejen svahem, ale i úzkým pozemkem, negativně se na něm podepsaly i dřívější nekoordinované stavební úpravy. Poškozena byla nejen fasáda, ale i vnitřní instalace, nevzhledně vyhlížely i jednotlivé výškové nástavby, které v průběhu času na domě nelegálně vyrostly. Vzhledem k stavu budovy se architekti rozhodli k velmi razantním úpravám a navrhli zcela novou podobu exteriéru i interiéru.

 

V interiéru výhled na řeku a místo pro párty, z ulice nenápadný, ale elegantní dům

Majitel měl od počátku jasno, co by mu měla rekonstrukce přinést. Dům po přestavbě měl maximalizovat to nejcennější, co budova nabízela, tedy výhled na řeku Han. Objekt také neměl poutat v okolité zástavbě pozornost, ale jeho fasáda současně neměla být nudná. A posledním přáním investora, který žije v zahraničí, bylo vytvořit v domě prostor pro párty, které pro své hosty majitel domu rád organizuje.

 

Převážná část interiéru domu je orientována na jihovýchod směrem k řece Han, která je viditelná z jakéhokoliv místa díky velkým oknům. Severozápadní část budovy je uzavřená a je orientována k další budově. Pouliční fasáda s hlavním vchodem má pouze několik menších oken a vyniká masivní plochou. Kreativní omítka StoSignature Linear 10, kterou architekti na domě použili, plně odpovídá požadavkům investora - dobře ladí s okolím a dodává domu elegantní vzhled a vlastní identitu.

 

Poznejte kreativní omítky StoSignature

Svět omítek StoSignature přiblíží i box vzorků s nejoblíbenějšími povrchy a strukturami, určený pro architekty a projektanty. I díky němu se můžete přesvědčit, že s tímto systémem kreativních omítek je možné téměř vše, a že konečný vzhled fasády závisí jen vaší představivosti. Stačí vyplnit registrační formulář na webu www.sto.cz/fasady a společnost Sto vám zašle výběr těch nejoblíbenějších kreativních struktur ze systému StoSignature.

 

Typ objektu: rodinný dům

Místo: Hannam-dong, Soul, Korea

Investor: soukromá osoba

Termín realizace: 2018

Architekti: 05Studio, Soul

Kompetence Sto:

- fasádní zateplovací systém StoTherm Vario

- kreativní omítka StoSignature Linear 10 s organickou vrchní omítkou Stolit K 2.0

Fieldset
rodinný dům
Hannam-dong, Soul, Korea
Autor stavby
05Studio, Soul
Rok dokončení
2018

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli