Centrála Unilever v Jakartě zaujme futuristickou fasádou, komfortem a akustikou

Centrála Unilever v Jakartě zaujme futuristickou fasádou, komfortem a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo společnosti Unilever Indonesia v Jakartě, jehož neobyčejný vzhled je dílem singapurské architektonické kanceláře Aedas, uchvátí nejen svým dynamickým tvarem, ale i nabídkou světlem zalitých pracovišť s nejmodernějším vybavením. Výrazným prvkem, který poutá pozornost při pohledu z exteriéru, je organicky-futuristická skleněná fasáda, která je po celém obvodu rozčleněna lamelami.

Návrh budovy svěřil investor prestižní architektonické kanceláři

Nová budova vytváří moderní a kreativní prostředí pro zaměstnance, kteří dříve pracovali ve čtyřech různých pobočkách. Na první pohled také symbolizuje aspirace a dynamický ekonomický rozvoj společnosti v regionu. Plánovaním novostavby pověřil Unilever Indonesia architektonické studio Aedas, sídlící v Singapuru a patřící mezi nejprestižnější architektonicko-projekční kanceláře v Asii. Architekti Aedas navrhli v posledních letech mimo jiné futuristické nákupní město „Olympia 66“ v čínském přístavním městě Ta-lien nebo extrémně štíhlou výškovou budovu „Beacon“ v Hongkongu. Z dílny Aedas pochází také návrh nového BSD Green Office Parku na jihozápadním okraji Jakarty, který bývá označován za první zelenou kancelářskou čtvrť v zemi. V roce 2017 Aedas právě tady dokončil nové ústředí Unileveru jako nejdůležitější budovu zdejšího komplexu.

 

Stavba připomíná květ, tvořený čtyřmi vzájemně propojenými křídly

Nová šestipodlažní budova poskytuje na hrubé podlahové ploše přibližně 50 000 metrů čtverečních komunikativní pracovní místa. Půdorys připomínající květ se skládá ze čtyř navzájem propojených křídel, která jsou seskupena kolem centrálního atria. To umožňuje optimální využití denního světla i skvělý výhled ze všech místností. Charakteristickým prvkem nové budovy je dynamicky tvarovaný průhledný vnější plášť s prosklenými plochami po celém obvodu, elegantně zaoblenými hranami budovy a stropy podlaží, které v různé míře vyčnívají a jsou obloženy tmavošedými lesklými kovovými panely. Lamely z šedých hliníkových prvků různé šířky, které jsou tvůrčím způsobem integrovány do celkové koncepce, umožňují flexibilní stínění a snižují akumulaci tepla.

 

Zelené střešní terasy zkrášlují sídlo společnosti a slouží jejím zaměstnancům

Integrace několika zelených střešních teras do výklenků fasády dále zvyšuje kvalitu koncepce. Ve vzájemné souhře tak vznikla vícevrstvá topografie fasády s plynulým přechodem mezi interiérem a exteriérem. Ta nabízí nejen estetické kvality, ale i atraktivní vnější prostory pro zaměstnance. Podobně komplexně působí otevřený a vzdušný interiér. Ústředním prvkem je zde atrium, které stoupá napříč všemi úrovněmi a přijímá světlo z několika skleněných kopulí. Vyznačuje se dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujícími a opět ustupujícími podlažími a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádní a akustické systémy Sto

Velké dřevěné schodiště, které spojuje přízemí a první patro, slouží jako centrální místo setkání. Architektům se se zjevnou lehkostí podařilo vytvořit organicky plynoucí prostorové kontinuum, které podporuje vzájemnou komunikaci a nabízí překvapivé výhledy. V souladu s konceptem tradičního indonéského územního plánování integruje prvky jako „náměstí“, „hlavní silnice“ a „vedlejší silnice“, aby podpořily soudržnost a angažovanost zaměstnanců. Pohledy poschodí a spojovací cesty byly obloženy bezespárým omítnutým akustickým stropním systémem od společnosti Sto, aby se snížil dozvuk v atriu a na galeriích. Uplatnění v interiéru našly akustické stropní systémy StoSilent Distance, na fasádě byl použit předsazený odvětrávaný fasádní systém StoVentec R s omítkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonésie

Architekt: Aedas Singapur

Místo: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetence firmy Sto:

  • interiér: bezespárý akustický stropní systém (StoSilent Distance)
  • fasáda: předsazená provětrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omítnutým povrchem

Realizační firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakartě
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli