Bytový komplex v Innsbrucku si hraje s výškami i designem fasád

Bytový komplex v Innsbrucku si hraje s výškami i designem fasád

Autor: stoadministrator
23. 2. 2021
Západně od centra Innsbrucku, nedaleko zdejší univerzity, navrhla místní architektonická kancelář Wiesflecker-architekten rafinovaný obytný areál v oblíbené městské části Höttinger Au. Zástavba na úzkém pozemku ve tvaru „Z“ nabízí i přes velkou hustotu zástavby vysokou kvalitu bydlení. Nedaleko centra Innsbrucku, mezi ulicemi Fürstenweg a Ampfererstraße, na místě, kde dříve stála čerpací stanice s podzemní garáží, stojí nový obytný areál. Nový komplex s 5- až 9- podlažními budovami šesti různých velikostí, ve kterých je celkem 114 bytů, se nenásilně zapojil do stávající stavební struktury v okolí (starší bloková zástavba a dlouhé liniové budovy), a současně neslevil z vysokých požadavků na komfort a kvalitu bydlení.

Hustota zástavby i výška budov se mění od kraje ke středu pozemku

Ve svém návrhu, který zástavbu zhušťuje směrem do středu, architekti navrhli různé výšky a typy domů s cílem optimálně využít místo a vytvořit v bloku domů pestré a atraktivní prostředí. Podobně jako se ke středu zahušťuje zástavba, mění se i výška budov. Podél hranic pozemku umístili autoři projektu pěti až sedmipatrové bytové bloky, uprostřed pozemku je pak nejvyšší devítiposchoďový věžák a spolu s ním několik menších budov. Budovy jsou vždy spojeny po dvou, mají přístup ze společného schodiště, a kromě toho jsou propojeny spojovacími prvky, které jsou po celé výšce poschodí proskleny. Díky rozmanitému uspořádání jednotlivých staveb vznikly prostory a úzké průchody s různorodým charakterem.

 

Hravé uspořádání budov pokračuje v živém a rozmanitém designu fasád

I díky tomu je každý ze zdejších domů něčím výjimečný. Okna různých velikostí, tvarů (kulatá, obdélníková a čtvercová) a uspořádání (kombinace do svislých a vodorovných pásů nebo velkých okenních polí), balkonová zábradlí z děrovaného betonu nebo černého děrovaného plechu dodávají fasádám s náhodně texturovanou hrubou omítkou (StoSignature Rough 40) nápadný a originální vzhled.

 

Drsný povrch s hrubým zrnem dodává fasádě jemnou hloubku

Základem fasád všech zdejších domů je organická hrubozrná modelační omítka Stolit Effect s drsnou nesměrovou texturou. Měnící se výskyt a intenzita světla vytváří u takto upravené kreativní omítky StoSignature efekty světla a stínů. Použitá textura oživuje jinak nenápadný povrch fasády a mění jej v umělecký motiv.

Informace o projektu
Investor: Weinberg Bauträger & Projektentwicklungs GmbH, Innsbruck, Rakousko
Architekt: Wiesflecker-architekten, Innsbruck
Místo: Fürstenweg 49, Innsbruck
Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Vario),
  • modelační omítka Stolit Effect s náhodně texturovanou vrchní omítkou (StoSignature Rough 40)

Realizační firma: HAGA Bau- und Putz, Tulfes
Fotografie: Christian Schellander, Villach

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli