Bytové domy v Miláně

Bytové domy v Miláně

Autor: admin
17. 10. 2018
Obě obytné budovy vznikly v přímém sousedství věže z 11. století a nyní lemuji nově vytvořené náměstí.

V roce 1984 začali architekti Cecchi & Lima Architetti Associati pracovat na návrhu dvou bytových domů v srdci milánského starého města. Archeologické nálezy ovšem dočasně projekt pozastavily a až v roce 2016 byl dokončen v rámci nové úpravy náměstí formou dialogu mezi starým a novým.

Současně s bytovými domy „Residenze Gorani“ navrhla místní kancelář Cecchi & Lima veřejné náměstí, které je místem klidu v srdci lombardské metropole. Zářivě bílé fasády obou obytných staveb, které se klínovitě sbíhají, rámuji náměstí jako kulisy. Vedou pohled pozorovatele k centrální věži, která je reliktem paláce Palazzo Gorani, postaveného v 11. století a zničeného během bombardování za druhé světové války. Nedaleko odtud připomínají zbytky zdiva a další ruiny římskou minulost města. Svým jednotným a monolitickým vzhledem vstupuji novostavby do dialogu s pozůstatky starých staveb. Velkorysá linie oken na úrovni ulice nabízí přímé výhledy na historické město. Zaoblené prosklené otvory, umístěné přímo v chodníku, umožňuji prohlédnout si fragmenty mozaik, které zde vynesly na světlo archeologické vykopávky v letech 2009 až 2011. Také ornamentálně zdobené měděné panely ve vstupních částech novostaveb symbolizuji odkaz historických nálezů. Nově vytvořené zelené plochy doplňuji náměstí a působí jako spojující prvek na místě, které citlivě propojuje novodobou atmosféru a historii města.

Investor

Finaval S.p.A., Immobiliare, Milan, IT

Generální dodavatel

Impresa Minotti, Milan, IT

Kompetence firmy Sto

předsazeny provětrávaný fasádní systém (StoVentec R), vrchní omítka (Stolit Milano), fasádní barva s technologii lotosového efektu (Lotusan/StoColor Lotusan)

Realizační firma

B Construction Technology S.r.l., Milan, IT

Fotografie

Matteo Piazza, Milan, IT

Fieldset
Residenze Gorani
Via Brisa angolo via Gorani, Milan, IT
Autor stavby
Cecchi & Lima Architetti Associati, Milan, IT
Rok dokončení
2016

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Hotel „Zur Noll“ Jena: plastická fasáda propojuje okna zvlněnými závěsy

Autor: e.papcunova@sto.com
17. 3. 2020
Tvůrčí idea byla díky odvaze klienta, instinktu architektky a plastickým fasádním prvkům implementována velmi přesně. Veselý, živý vzhled velké fasádní plochy v kombinaci s masivní protipožární ochranou? Pro architektku Sabine Walther to nepředstavovalo žádný rozpor. V ulice Unterlauengasse v proslulém univerzitním městě Jena vytvořila novou fasádu, která i přes řadu náročných požadavků vyzařuje svou vlastní zvláštní estetiku. Celou budovu zdobí oblé hrany a vlnité fasádní prvky.

Hostinec s restauraci „Zur Noll“, který tady existoval od roku 1864, spojoval restauraci a ubytovací služby. V roce 2016 bylo rozhodnuto o rozšíření kapacity hotelu o novou budovu. Architektka z Jeny Sabine Walther byla pověřena návrhem nové budovy, která by přidala ke stávajícím 22 hotelovým pokojům dalších 23 nových.

 

Pět výzev pro architektku

Před architektkou Sabine Walther stálo na začátku projektu pět hlavních výzev. Musela integrovat architekturu novostavby do historického starého města Jeny a zapracovat požadavky na protipožární zeď na jižní straně fasády, nutné bylo zajistit i přístup hasičským vozům na nádvoří hotelu. Oříškem byla také velká plocha fasády, u níž bylo potřeba navzdory velké délce fasády vytvořit jedinečný designový jazyk.

 

Jena Facade Award je i oceněním spolupráce autora s městským architektem

Oblast na okraji historického města se vyznačuje původními domy někdejších měšťanů a řemeslníků. Poradní komise pro architekturu, urbanismus a památkovou péči města Jena proto ovlivnila plánování hned od začátku. Nová rohová budova měla být dobře integrována do stávajícího souboru památek a měla odpovídat celkovému charakteru čtvrti. Před architektkou stály i další překážky, které bylo potřeba překonat: založení nové čtyřpodlažní budovy bylo obtížné, protože podklad tvořil říční štěrk. Průchod musel navíc otevřít nádvoří hasičským vozům a jižní fasáda musela splňovat požadavky na protipožární zeď. Díky odvaze klienta a instinktu architektky se podařilo projít těsným korzetem předpisů, požadavků a potřeb a vytvořit architekturu, která propojuje minulost se současností. Provozovatelku hotelu Michaelu Jahn, která jako klientka díky projektu zdvojnásobila svou ubytovací kapacitu, potěšila také skutečnost, že její nová budova získala i díky úspěšné spolupráci s městským architektem Matthiasem Lermem ocenění Jena Facade Award.
 

Architektura Nové objektivity ve spojení s možnostmi fasádních plastických prvků StoDeco

„Vlnky vzešly z nápadu vzít okenní záclony jako vstupní tvar a spojit je s okenními pásy.“ říká Sabine Walther k možnostem, které moderní stavební materiály nabízejí. „Záclonové vlnky“ byly vytvořené z nehořlavého minerálního materiálu Verolith® podle vzoru, který architektka navrhla. Takto vzniklé plastické fasádní prvky StoDeco pak už jen stačilo upevnit na povrch tepelně izolačního fasádního systému StoTherm Classic a natřít fasádní barvou.
 

Své přednosti prokázal na novostavbě i odvětrávaný fasádní systém StoVentec R, který je instalován na stropním podhledu průjezdu do nádvoří. Jednak vyřešil povrchovou nerovnost podhledu (40 cm), jednak umožnil architektce propojit fasádní omítku s omítkou na stropním podhledu.

 

 

Vyžádejte si zdarma vzorky StoDeco prvků z Verolithu

Lepší jednou vidět než stokrát slyšet – zaregistruje se na www.sto.cz/fasady a my vám zdarma pošleme ukázku StoDeco prvků z minerálního granulátu Verolith.

Informace o projektu

Objekt: Novostavba budovy hotelu „Zur Noll“, Jena, Německo
Místo: Unterlauengasse 2, Jena
Architekti: Sabine Walther, Jena
Kompetence firmy Sto:

fasádní zateplovací systém StoTherm Classic® a StoTherm Classic® S1

masivní minerální fasádní prvky StoDeco

předsazený odvětrávaný fasádní systém s omítkou StoVentec R
Realizace: Neubauer Maler und Fußboden GmbH, Bad Berka

Fotografie: Christian Günther, Lipsko

Fieldset
Novostavba budovy hotelu „Zur Noll“, Jena, Německo
Unterlauengasse 2, Jena
Autor stavby
Sabine Walther, Jena

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli