Bíle omítnutý rodinný dům s výhledem na hrad Devín

Bíle omítnutý rodinný dům s výhledem na hrad Devín

Autor: stoadmin
5. 2. 2019
Slovenská národní kulturní památka, zřícenina hradu Devín, se nachází u brány hlavního města Bratislavy. Po ní je také pojmenována městská část slovenské metropole, ve které podle návrhu bratislavského studia architektury, interiéru a designu Cakov + Partners postavil soukromý investor samostatně stojící rodinný dům s výhledem na středověký komplex. Výzvami byla zvláště dlouhá a úzká parcela, stejně tak jako přísné regule místního stavebního úřadu.

Na severozápadním okraji Bratislavy, v bezprostřední blízkosti soutoku řek Moravy a Dunaje, vyrostl bíle omítnutý rodinný dům, který v hustě osídlené zástavbě vyniká svou jednoduchostí. Nový dům reinterpretuje tradiční místní stavební formy s podlouhlým obdélníkem půdorysem a strmou šikmou střechou; obvyklé převisy střechy, červené cihly a klasické okenní otvory se však ukázaly jako zbytné. Východním směrem prezentuje dům uzavřenou, dvoupodlažní čelní část. Na západ se naopak nová budova otevře ve třech prosklených nadzemních podlažích, a nabídne majitelům působivý výhled na ruiny hradu Devín. Podélné gabionové stěny citlivě propojují zahradu s prvním nadzemním podlažím. Dodatečně vytvořený zatravněný kopec však zachovává pocit intimity a při vstupu do nemovitosti je pohledem viditelné až druhé nadzemní podlaží. V interiéru dominuje, díky plynule propojeným obytným plochám, dojem velkorysého prostoru, který je navíc zvýrazněn jednotnou bílou barvou. Na podlahy zvolili architekti krytinu s vysokým leskem.

Projekt
Rodinný dům

Doba výstavby
2012

Architekt
Cakov + Partners, Bratislava, Slovensko

Realizace
Eurokera Bratislava, Slovensko

Investor
Soukromá osoba​

Kompetence Sto
Fasádní omítka

Fotografie
Matej Kovač, Bratislava, Slovensko

Fieldset
Rodinný dům
Devín Bratislava
Autor stavby
Cakov + Partners, Bratislava, Slovensko
Rok dokončení
2012

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Silná místní komunita a práce architektů vdechly nový život někdejší sladovně v dánském Ebeltoftu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravena a rozšířená historická sladovna září červenou barvou nad starým dánským přístavním městem Ebeltoft, ležícím na břehu Baltského moře. Kancelář Praksis Arkitekter přistoupila k práci s velkou úctou k původní stavební substanci a vytvořila nové sociální centrum s charakterem campusu. Areál je příkladem zdařilé post-industriální architektury.

V historickém centru městečka Ebeltoftu se nachází charakteristická červená sladovna Maltfabrikken z roku 1861, dominanta města a významný závod, kde se až do roku 1998 vyráběl slad. 140 let trvající průmyslová cesta však na konci 20. století skončila a továrně dlouhá léta hrozila demolice. Silná místní komunita se spojila, aby zachovala a znovu promyslela budoucnost tradiční průmyslové budovy. Z iniciativy nadšenců se rozběhl proces vytváření místa pro umění, kulturu a podnikání – a i díky jejich nasazení byl projekt úspěšně dokončen v roce 2020. Za znovuzrozením objektu je také velký zájem a podpora nadací, podnikatelské komunity a soukromých místních přispěvatelů, jakož i silné partnerství se zastupitelstvem města Syddjurs, do jehož působnosti Ebeltoft patří.

 

Dnes je to lidová továrna – poháněná komunitami, nadšenci a vášní s touhou být semeništěm tvůrčího rozvoje lidí i společnosti

Maltfabrikken je místem setkávání, prostorem k dýchání, magickou směsicí kreativity. Zároveň je místem s mnoha uživatelsky orientovanými zařízeními, ale i sítí, dynamem a zprostředkovatelem aktivit a akcí. Mezi jeho nová zařízení patří kulturní dům, knihovna, muzeum, kulturní prostředí pro mládež, rezidence umělců, workshopy, klastr kreativního průmyslu, minipivovar a mnoho dalšího.

 

Architektonická proměna se vyznačuje zejména pečlivou renovací respektující původní stavbu

Syrovost a neotesanost se zde setkává s novou a jasnou estetikou. Zároveň byly zachovány charakteristické historické hodnoty továrny. Vzniká tak homogenní a sjednocující hmota budovy, která se otevírá do okolních dvorů a vítá každého. Ve snaze dostat do budov co nejvíce aktivit, má uvnitř projekt tak trochu charakter „guláše“: tady je muzeum, knihovna a archiv, tady minipivovar a restaurace, tady designový obchod, prostory a místnosti k pronájmu pro rodinné oslavy. Jsou zde podnikatelské kanceláře a malé levné pronájmy pro začínající firmy a designéry a nakonec, aby toho nebylo málo, je zde i řada malých rezidenčních staveb pro takzvaný "umělecký pobyt", který podporuje Dánská nadace umění. A pak samozřejmě povinné kluziště a vyhlídková plošina na vrcholu komína. Je toho hodně pod jednou střechou a na většině míst by to bylo příliš, ale tady to funguje, protože celý komplex budov už má v sobě ten správný nádech něčeho samorostlého a pučícího. A co víc, Praksis Architects se tady podařilo udržet rovnováhu, a to jak odhalením starého, tak přidáním nového s vynikajícím smyslem pro obojí. Prostřednictvím omezené, ale výrazné palety barev a materiálů v exteriéru, kterým dominují černé sokly a červená omítka na fasádách, spojili architekti staré a nové do jednoho celku. Tvůrcům projektu se touto zdařilou přestavbou podařilo velmi dobře přeměnit industriální relikt na křižovatku společenského setkávání.

Informace o projektu

 

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Místo: Maltvej 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral),
  • fasádní barva odrážející tepelné záření (StoColor X-black)

Realizační firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Foto: Michael Ellehammer, Frederiksberg, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli