Architektonický výraz bytového domu Porta Resoluta definuje řešení vnějšího pláště

Architektonický výraz bytového domu Porta Resoluta definuje řešení vnějšího pláště

Autor: e.papcunova@sto.com
8. 11. 2019
Na hranicích brněnských městských částí Husovice a Černá Pole stojí nový bytový dům Porta Resoluta, postavený podle návrhu brněnského architektonického ateliéru Mimoto. Dům kromě úsporných technologií a kvalitních materiálů skýtá luxusní výhled do parku nad Husovicemi a na velkou část Brna.

Bytový dům s 19 nadstandardními byty o celkové ploše 1 512 m2 a kancelářemi (1 144m2) byl již od samého počátku zaměřen na klientelu z řad rodin s dětmi, kteří hledají městské bydlení na atraktivním místě nedaleko centra s odpovídající identitou.  Administrativní část s kancelářemi a ateliéry je naopak orientována zejména severním směrem k rušné komunikaci v ul. Provazníkova. Uživatelé domu a majitelé bytů ocení netradiční design, vysoký standard vybavení a perfektní dostupnost na dopravní systém města Brna.

 

Fasádní omítky s různou povrchovou a barevnou úpravou v kombinaci s horizontálním členěním, v kombinaci s předsazenými rámy, které jsou vsazené mezi jednotlivé balkónové desky, tvoří na prudkém svahu jasnou a snadno identifikovatelnou strukturu. Byty s výhledy na východní, jižní a západní stranu jsou velkými okny spojeny s předsazenými balkóny a s terasami v nejnižším podlaží.

Fasáda domu je zateplena kontaktním zateplovacím systémem StoTherm Mineral, klíčovou roli ve formování architektonického výrazu domu hrály omítky a lazury kreativních omítek StoSignature.

 

Vzorky těch nejoblíbenějších kreativních povrchů fasádních omítek StoSignature jsou snadno a bezplatně dostupné na www.sto.cz/fasady. Stačí vyplnit jednoduchý registrační formulář a vybrané vzorky povrchů omítek StoSignature obratem poputují na vaši adresu.

Fieldset
Brno-Černá Pole, Provazníkova 82
Autor stavby
ARCHITEKTONICKÝ ATELIER MIMOTO S.R.O., Brno
Rok dokončení
4/2018

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli